Abazoviç ‘kryqëzohet’ në AmCham! Kritika pë klimën e biznesit, papunësinë dhe rritjen e pagave

MALI I ZI– Anëtarët e Dhomës Amerikane të Tregtisë në Mal të Zi (AmCham) e vlerësuan mjedisin e biznesit në Mal të Zi në dy vitet e fundit me 5.65, që është vlerësimi më i ulët në shtatë vitet e fundit. Shkak për këtë vlerësim, siç thuhet në raportin e prezantuar sot në konferencën “Hapur me Kryeministrin”, është paqëndrueshmëria politike, e cila ndikon në pasigurinë në biznes.

Kryeministri në detyrë Dritan Abazoviç tha se nuk pajtohet me një vlerësim të tillë, duke thënë se PBB-ja ka kaluar për herë të parë pesë miliardë, se investimet e huaja vitin e kaluar kaluan një miliard euro, se papunësia është në nivelin më të ulët që kur është matur në Mali i Zi, se nuk po zvogëlohet numri i investitorëve të huaj, por po rritet numri i atyre që duan të investojnë dhe bashkëpunojnë me qeverinë, se vëllimi i vizitave turistike është në nivelin 96 për qind krahasuar me rekordin e vitit 2019 dhe se këtë vit, sipas njoftimeve, ai rezultat do të jetë edhe më i mirë.

Abazoviç tha se ishte i shqetësuar nga përgjigja e dytë nga studimi, në të cilën 77 për qind e anëtarëve vlerësojnë me optimizëm perspektivën e kompanisë së tyre në Mal të Zi në periudhën e ardhshme pesëvjeçare, për dallim nga gjashtë për qind që e shohin perspektivën si pesimiste. Ai tha se kjo e mohon vlerësimin e parë për rënien e ambientit të biznesit.

Po ashtu gjatë fjalës së tij kryeministri në detyrë tha se qeveria ka një bashkëpunim të mirë me komunitetin e biznesit, por se mund të jetë më mirë, duke përmendur si shembull se numri i kompanive që dalin vullnetarë për të marrë pjesë në aksionin “ndalim inflacionin” po rritet.

Dritan AbazoviçMali i Zi nuk e ka shpikur taksën e solidaritetit apo taksën mbi fitimet shtesë, ajo ekziston në shumicën e vendeve të BE-së. Vetëm një numër i vogël biznesmenësh do ta paguajnë. Kemi një shembull të një kompanie që në të kaluarën kishte një fitim vjetor prej pesë milionë eurosh dhe me pas ne vitin e krizes hidhet ne 38 milionë, ky eshte fitim ekstra dhe ne te gjitha vendet e zhvilluara do te tatohej shtese.Nuk shoh problem qe ajo kompani te paguaje me deshire 2-3 milion euro takse per ate fitim. 

Vukasanoviç gjatë fjalës së saj u ndal tek rritja e pagave ku se  tha se rritja në sektorin publik është shqetësues, për shkak të rritjes së shpenzimeve publike të financuara nga ekonomia, por edhe për faktin se të rinjtë, për shkak të pagave të larta në sektorin publik, në një përqindje të lartë deklaron se më mirë do të punonte në administratën publike sesa të krijonte biznesin e tij apo të punonte në privat.

Ndërkohë nga ana tjetër Abazoviç deklaroi se rritja e pagave në sektorin publik ishte e nevojshme sepse më parë ato paga ishin shumë të ulëta dhe nuk i stimulonin njerëzit që të bënin më mirë punën e tyre, por edhe sepse inflacioni zhvlerësoi shumat e mëparshme.

Dritan Abazoviç: Edhe në anekset e mëparshme nga pesë deri në gjashtë vjet më parë, të rinjtë deklaruan se më mirë do të punonin në sektorin publik sesa në atë privat sepse kushtet ishin më të këqija në sektorin privat ose sepse duhej të punonin më shumë në sektorin privat, ndersa ne sektorin publik do tolerohej.Tani qe jane rritur pagat ne sektorin publik si qytetaret ashtu edhe ekonomia duhet te presin rezultate me te mira dhe administrate publike me efikase. Nese kjo nuk ndodh atehere kemi punuar kot. Pres që do të pajtohemi me sindikatat dhe ekonominë për ndryshimet në ligjin e punës në mënyrë që të ndëshkojmë mungesën dhe mosveprimin në administratën publike.

Një nga temat e diskutuara ishte dhe zhvillimi i IT. Kreu i qeverisë malazeze tha se pajtohet me vlerësimet se zhvillimi i teknologjisë informative në administratën shtetërore ka ngecje, duke thënë se në këtë dhjetë vitet e fundit nuk është bërë pothuajse asgjë.

Dritan AbazoviçNe jemi duke përgatitur 11 shërbime online për qytetarët dhe ekonominë që do të funksionojnë deri në fund të vitit dhe do të mundësojnë marrjen e dokumenteve dhe shërbimeve të ndryshme nga shteti pa shkuar në sportel dhe dokumente.

Po ashtu Abazoviç u pajtua edhe me vërejtjet se në vitet e kaluara nuk është punuar mjaftueshëm në projekte ekologjike, por se shumë prej tyre janë nisur tani dhe se së shpejti do të ketë të reja. Ai tha se vitin e kaluar u zgjidh një nga problemet më të mëdha mjedisore, përdorimi i paligjshëm i rërës nga shtrati i Moraçës. Ai ka paralajmëruar edhe vendosjen e një takse eko për kryqëzorët./Limit.al