Kosova në mes të “marrëveshjes së keqe” dhe status-quos

Procesi i normalizimit marrëdhënieve me Serbinë, ështëhap i domosdoshëm për Kosovën rrugën e zhvillimit dheintegrimit euo-atlantik. Ky proces është i rëndësishëm edhepër Srbinë, e cila ka nevojë për një katarsis brendshëmpolitik e institucional, ndonëse kjo nuk arrihet pa njëndërgjegjësim gjerë shoqërisë serbe, e cila ka nevojëpër demokratizim rrënjësor

Shkruan: Mehmet PRISHTINA

Nëse i referohemi asaj maksimës së njohur se “një marrëveshje e keqe është më e mirë se status-quoja”, do duhej njëkohësishtta pranojmë, ose ta mohojmë faktin, se Kosova ndoshta nuk ka pasur rrugë tjetër për t’u shmanur ngamarrëveshja e  keqe”.

Një shtet nuk i zbaton marrëveshjet paraprake, është i dënuar bëhet pengesë e proceseve, cilat me kalimin e kohës vijnëduke u bërë edhe komplikuara. Kjo edhe ndodhi me Kosovën, prandaj Marrëveshja e 18 marsit Ohër ështëprodukt i një procesi i cili solli shumë tema e dilema nukkishin bënin vetëm me gjendjen e brendshme politke e sociale, por edhe me kontekstin gjeopolitik.  

Jo larg se fillim kësaj jave, presidenti rus, Vladimir Putin, dhe ai i Kinës, Xi Jinping, u takuan dy herë brenda dyditësh Moskë, me ç’rast shpallën planet e tyre për thelluarbashkëpunimin politik dhe ekonomik kino-rus për vitet vijim– duke i dërguar një mesazh fortë Perëndimit përvendosmërinë e tyre kundër dominimit global Shteteve Bashkuara.

gjithë ata mendojnë se Kososa është qendra e botës, sigurisht kanë harruar se baraspeshat gjeopolitike sot i diktojnëzhvillimet rajonale dhe globale,  përfshi edhe luftën Ukrainë, ku vendi ynë sigurisht bën pjesë, prandaj nuk është njësoj kemi apo jo marrëveshje me Serbinë mbi bazën e një dokumentieuropian. Kjo edhe për faktin se vizita e presidentit kinez Moskë, nga mediat prestigjioze botërore  është karakterizuar sipjesë e një nisme re për një rend ri botëror”,  esencëe ka qëndrimin e koordinuar ruso-kinez kundër Perëndimit.

Sigurisht vendi ynë është tepër minor për patur ndonjë impakt këto zhvillime globale gjeopolitike, por anën tjetëraskush nuk mund ta mohoj faktin se zvarritja e procesit normalizimit marrëdhënieve me Serbinë, mund ndikohetnga këto zhvllime gjeopolitike dhe kjo paku i konvenonpopullit Kosovës.
Ajo çka do t’i konvenonte Kosovës, do ishte kthimi vitin1999 te epoka e Klintonit, por tani rrethanat kanë ndryshuar, siçka ndryshuar edhe drejtimi i Shtëpisë Bardhë Washington dhe për pasojë armiku i deri djeshëm yni, Serbia, një farëmënyre ka fituar simpatinë e aleatëve tanë strategjikë, dhekundër këtij realiteti nuk mund bëjmë asgjë.

Realitetet nganjëherë i diktojnë rrethanat, nganjëherë njerëzitbëhen peng rrethanave, por politikë asgjë nuk ndodhëratësisht. Ashtu siç nuk ndodhi rastësisht Ohri sërish bëhetepiqendra e një ujdie ballkanike, pas asaj vitit 2001, kësajradhe me një karakter dhe dimension tjetër politik, ku Kosovadhe Serbia parimisht u pajtuan për zbatimin e planit evropian përnormalizimin e marrëdhënieve për cilin Prishtina dheBeogradi u dakorduan 27 shkurt Bruksel. Ky dokumentkërkon marrëdhënie mira fqinjësore, njohje dokumentevedhe simboleve dhe respektim sovranitetit dhe tërësisëtokësore, përfshirë edhe pasaportat, diplomat dhe targat. Marrëveshja kërkon, po ashtu, nga palët t’i zbatojnë gjithamarrëveshjet e arritura deri tash dialogun përnormalizimin e marrëdhënieve, përfshirë edhe atë për formimine Asociacionit komunave me shumicë serbe Kosovë. Ajo gjithashtu kërkon palët mos pengojnë njëra tjetrën proceset integruese, por nuk kërkon njohje ndërsjellë.

Ndërkohë, përfaqësuesi i lartë i Bashkimit Evropian për Politikë Jashtme dhe Siguri, Josep Borrell, i ka njoftuar ministrat e jashtëm BE-, për marrëveshjen e Ohrit, u arrit ndërmjetKosovës dhe Serbisë 18 mars. Sipas Borrellit, kjo është njëarritje e madhe dhe, siç tha, “ nuk do jemi gjendje krize, por implementim marrëveshjeve arritura parë 27 shkurt Bruksel”.

Këto marrëveshje hyjnë fuqi me deklaratën e lëshova. Nuk ishte nënshkrim për shkaqe ligjore, por dyja palët u pajtuan se deklarata ime është përkushtim nga ana e tyre për plotësuar tërësisht obligimet dalin nga kjo marrëveshje e aneksi i implementimit”, tha Borrell.

Shefi i diplomacisë evropiane përsëriti Prishtina zyrtare e ka urgjente fillimin e formimit Asociacionit komunave me shumicë serbe.

Kalendari kërkon secila palë ta bëjë pjesën e vet, nuk fillonndërtimi i shtëpisë nga kulmi. Disa nga këto gjëra janë shumëurgjente, e kam thënë se Kosova urgjentisht duhet përkushtohet për formimin e Asociacionit. Janë bërë një sërëzotimesh dhe ne do shohim se si palët do t’i përmbushin ato”, tha Borrell.

Presion mbi Prishtinën dhe Beogradin zyrtarë nisin menjëherë zbatimin e marrëveshjes po bëjnë edhe SHBA-.

I dërguari amerikan për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, ishte vëzhgues takimin e Ohrit, tha se pajtimi ndërmjetKosovës dhe Serbisë për zbatimin e marrëveshjes përnormalizimin e marrëdhënieve është historik, dhe palët duhet fillojnë menjëherë vënien jetë saj. Sipas tij, marrëveshja ka detyrime ligjore për t’i përmbushur. Prishtina duhet ta bëjëpunën e saj, e këtë duhet ta bëjë edhe Serbia, tha ai duke shtuarse Beogradi duhet fillojë me njohjen e dokumenteve Kosovës dhe simboleve kombëtare.

Për Kosovën është e rëndësishme fillojë hartimin e versionit saj Asociacionit komunave me shumicë serbe. Ka shumë detyrime tjera, por mendoj se këto janë rëndësishmet”, tha zoti Escobar, një konferencë gazetarë distancë. Ndërkohë , Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken tha mërkurën se nëse marrëveshja mes Kosovës dheSerbisë zbatohet, kjo do t’i hapte rrugë njohjes Kosovës ngapesë vendet e Bashkimit Evropian nuk e kanë njohur atë.

Marrëveshja e dakorduar Ohër midis Kosovës dhe Serbisë, ka hapur shumë debate si te ne ashtu edhe Beograd. Shumica e atyre Kosovë e shohin me rezervë këtë marrëveshje, iapërshkruajnë Kryeminstrit Kurti (pa)përgjegjësinë për mosqenë kosekuent qëndrimet e tij politike kundër formimit Asociacionit komunave me shumicë serbe, kauzë kjo e cilaatë edhe e solli pushtet. Metamorfoza e Kurtit nga opozitadhe mediat kritike tani po shikohet tepër si ambicje e tij për mos e humbur pushtetin, se sa si një dobi për shtetin e Kosovës. Këto kritika emërues përbashkët kanë faktin se nëseformimi i Asociacionit paska qenë i dëmshëm për Kosovën kurKurti ka qenë opozitë, pse qenka i dobishëm tani kur ai është pushtet.
Madje vet Kryeministri Albin Kurti, e ka konfirmuar se marrëveshja e arritur Ohër, mes Kosovës dhe Serbisë, e përmban si kusht edhe themelimin e Asociacionit komunaveme shumicë serbe. Kurti u bazua te Neni 10 i propozimitevropian, ku thuhet se dy palët konfirmojnë se duhet zbatuar gjitha marrëveshjet e kaluara, ndonëse kjo marrëveshje, sipasKurit, është njohje de fakto e shtetit Kosovës dhe kjo ka qenëarsye pse Presidenti serb Aleksandar Vuçiq nuk e ka nëndhkruaratë.
Sa i përket kësaj çështjeje, vet Vuçiqi e ka dhënë një sqarim para opinionit publik serb, sipas cilit arsyeja kryesore pse nuk e ka nënshkruar Marrveshjen Ohër ka qenë refuzimi për njohurshtetësinë e Kosovës

“Po ta nënshkruaja këtë marrëveshje, do ta njihja subjektivitetinndërkombëtar Kosovës si shtet, prandaj edhe refuzova një gjë tillë”, ka thënë Vuçiqi, i cili nuk u tregua deri fund isinqert, sepse ka pasur edhe motive të tjera për mos nënshkrimin e këtij dokumenti. Ai nuk tregoi se ka qenë i kërcënuar me vdekje nga ultranacionalistët  e djathtë serbë.

Sido jetë, Marrëveshja e 18 marsit Ohër, do prodhojëedhe shumë debate, si Kosovë ashtu edhe Serbi, kursekritikuesit e dyja palëve do kenë hapësirë shumtë për shprehur rezervat  dhe dyshimet e tyre mbi periudhën e implementimit kësaj marëveshjeje.
Dyshimet mëdha opinionin kosovar kanë bëjnë me formatin e Asociacionit pikëpamje kompetencave, edhepse Kosova nga faktorë shumtë ndërkombëtarë ka marrëgaranci forta se me Asociacionin nuk do krijohet niveli itretë i pushtetit dhe nuk do preken vijat e kuqe funksionimitkushtetues.
Por çka do ndodhë nëse asociacioni do ketë kompetencaekzekutive?
Një përgjigje interesante mbi këtë çështje ka dhënë, Kryeparlamentari Glauk Konjufca, i cili  ka thënë se asgjë nuk ka vlerë dhe vendi duhet shkoj zgjedhje.
Madje kritikat po vijnë edhe nga Lugina e Preshevës, ku me drejt konstatohet se kjo marrëveshje nuk bën fjalë përreciprocitet. Përkundrazi, Serbia merrvetëqeverisjen” e saj përqytetarët serbë Kosovë, por shqiptarët jetojnë Serbinëjugore nuk kanë asgjë krahasueshme me , thuan zërat kritikë shqiptarëve nga Lugina e Preshevës.

Jo pak vëzhgues dhe studiues ndërkombëtarë kanë vërejtur se kjo marrëveshje ka shumë gjasa gjenerojë konfuzion mëtejshëm sesa paqe. Por, kjo do varet edhe nga qasja e Perendimit ndaj palëve, sidomos presioni ndaj Beogradit, sepsepërvoja ka treguar se Kosova ka treguar një vullnet madhpolitik për implementimin e marrëveshjeve, ndërkohë Serbia ka insistuar implementohen vetëm ato marrëveshje ikonevonojnë asaj, siç po instiston tani Vuçiqi zbatimin e Marrëveshjes vitit 2013 për Asociacionin.

Procesi i normalizimit marrëdhënieve me Serbinë, është hap idomosdoshëm për Kosovën rrugën e zhvillimit dhe integrimiteuo-atlantik. Ky proces është i rëndësishëm edhe për Srbinë, e cila ka nevojë për një katarsis brendshëm politik e institucional, ndonëse kjo nuk arrihet pa një ndërgjegjësim gjerë shoqërisë serbe, e cila ka nevojë për demokratizimrrënjësor. Tani për tani rrethanat Serbi nuk japin shpresë përnjë demokratizim tillë, pasi regjimi i Vuçiqit ka pamundësuar depërtimin e opsioneve alternative politike do sillnin shumë ajër dhe shumë dritë mbi qiellin e vrenjtur politik Serbisë.
Prandaj, Serbia tani për tani ka nevojë ndihmohet edhe ngajashtë, mënyrë zërat kritik depërtojnë me tepër veshëte njerëzve thejshtë. Një kontribut tillë mund japin edheintelektualët, akademikët, mediat dhe një pjesë e  shoqërisëcivile Kosovës, cilët do ndiqnin shembujt e rilindasvetanë cilët proklamuan paqe dhe harmoni me fqinjët, siparakushte një bashkëjetese pa paragjykime dhe pa barrieranacionale e fetare. këtë drejtim ndoshta do ishte e udhës fillojë një karvan i dialogut dhe mirëkuptimit mes dy popujve, duke filluar nga Selaniku, Shkupi, Prishtina, Vjena, Berlini e Washingtoni, cilin do merrnin pjesë intelektualë shquar, me pikëpamje krejt reja e liruara nga stereotipet dheanimozitetet.

Prishtinë, 23 mars, 2023