ROME, 4 janar /ATSH/ – Një zhytje jashtë sezonit ku uji është më i kaltër dhe më i ftohtë, mund të duket si mënyra e përsosur. Por a janë banjat me akull me të vërtetë një ilaç për trupin? Me sa duket jo, pavarësisht nëse je notar apo sportist profesionist, shkruan focus.it.

Kontakti i papritur me ujin e ftohtë shkakton një goditje termike që shkakton frymëzim të menjëhershëm, një refleks i rrezikshëm nëse jeni nën ujë, dhe shtrëngim të shpejtë të enëve të gjakut.

Gjaku tërhiqet në pjesët periferike të trupit dhe fillon të dështojë nga organet e brendshme. Zemra pastaj merr një punë shtesë për të kompensuar çekuilibrin dhe kjo përpjekje mund të jetë e rrezikshme nëse keni probleme themelore kardiovaskulare.

Përfitimi i menjëhershëm që ndjen njeriu shkaktohet nga lirimi i hormonit adrenalinë në përgjigje të shokut, por nuk ka asnjë provë shkencore që një banjë akulli forcon muskujt ose sistemin imunitar.

Efekti i vetëm që arrihet me praktikë është shtimi i një shtrese yndyre mbrojtëse e cila garanton një minimum të nxehtësisë. Pra, nëse humbja e peshës është një nga zgjidhjet tuaja për Vitin e Ri, uji i ftohtë me akull mund të mos jetë ideja e duhur.

Për atletët, diskutimi është pak më i ndërlikuar. Disa sportistë profesionistë mendojnë se zhytja e trupit në ujë të ftohtë pas përpjekjeve fizike redukton inflamacionin dhe stresin e muskujve, sepse ul temperaturën e trupit dhe rrjedhjen e gjakut në inde.

Por frenimi i rrjedhjes së gjakut ka gjithashtu efektin e ngadalësimit të sintezës së proteinave të nevojshme për të rindërtuar muskujt pas mikro-traumave nga aktiviteti sportiv.

Me fjalë të tjera, një inflamacion i vogël duket i nevojshëm për të nxitur rigjenerimin e muskujve dhe shtypja e tij me ujë të ftohtë – nëse mund të bëhet – mund të mos funksionojë në planin afatgjatë. /os/