Zelanda e Re i shpall luftë cigareve. Kombi oqeanik ka miratuar një plan që beson se është unik në botë për të hequr dorë nga pirja e duhanit duke vendosur një ndalim të përjetshëm për të rinjtë që të blejnë cigare. Ligji i ri parashikon që duhani nuk mund t’i shitet askujt që ka lindur më 1 janar 2009 dhe pas saj. Kjo do të thotë se mosha minimale për të blerë cigare do të vazhdojë të rritet.

Në teori, kushdo që dëshiron të blejë një paketë cigare do të ketë nevojë për prova se është të paktën 63 vjeç . Qëllimi i autoriteteve është që Zelanda e Re të mos konsumoje me duhan deri në vitin 2025. Ligji i ri gjithashtu redukton numrin e shitësve me pakicë të licencuar për të shitur duhan nga rreth 6000 në 600 ne te gjithe vendin dhe ul sasinë e nikotinës së lejuar në duhanin e tymosur. Ligji u miratua nga Parlamenti me 76 vota pro dhe 43 kundër.

Ky ligj nuk ka të bëjë me pirjen e duhanit përmes cigareve elektronike.

Zelanda e Re ka vendosur gjithashtu një seri rritjesh të mëdha të taksave të cigareve në vitet e fundit.

“Nuk ka asnjë arsye të mirë për të lejuar shitjen e një produkti që vret gjysmën e njerëzve që e përdorin atë,” i tha Parlamentit ministrja e Shëndetësisë Ayesha Verrall, “dhe mund t’ju them se në të ardhmen, me miratimin e këtij ligji, ne. do t’i japë fund kësaj situate”.

Statistikat e Zelandës së Re muajin e kaluar raportuan se 8% e të rriturve në Zelandën e Re pinë duhan çdo ditë, nga 16% që ishin 10 vjet më parë.

Normat e pirjes së duhanit mbeten më të lartat në mesin e popullsise indigjenë, me rreth 20%  e tyre që raportojnë se pinë duhan./tgcom