Punëtorët në Zvicër po përballen me humbjen më të madhe të pagave reale që nga viti 1942.

Punëdhënësit rritën pagat me një mesatare prej 1.1 për qind këtë vit dhe synojnë t’i rrisin ato me 2.2 për qind vitin e ardhshëm, sipas bankës së investimeve UBS, e cila anketoi 290 kompani.

E rregulluar për inflacionin, kjo përkthehet në një humbje reale prej 1.8 për qind në vitin 2022, e ndjekur nga një rritje e lehtë prej 0.1 për qind vitin e ardhshëm. Një rritje e pagave prej pak më shumë se dy për qind nuk ka gjasa t’i vendosë punonjësit në një humor festiv, sipas analistëve të UBS.

Sektorët në të cilët pagat u rritën më shumë ishin ndërtimi (1.1 për qind), administrata (1.0), IT, financa dhe sigurimet (0.9). Pagat janë rritur më pak në prodhim dhe transport (0.8) dhe kujdes shëndetësor (0.7 për qind). Marrëveshjet e pagave prekin rreth 550.000 punonjës në Zvicër, që është rreth 11 për qind e fuqisë punëtore.

Rrethanë e favorshme është se nuk pritet spiralja e rritjes së pagave dhe çmimeve, për këtë arsye inflacioni nuk duhet të rritet nga 3.2 për qind që është aktualisht. Rritja e çmimeve të konsumit në Zvicër u ngadalësua papritur në shtator dhe tetor, por mbetet mbi objektivin e Bankës Kombëtare të Zvicrës.

Në shtator, Banka Kombëtare e Zvicrës rriti normat e interesit me 0.75 për qind, pas së cilës norma referencë e interesit në atë vend ishte sërish pozitive pas tetë vitesh, në 0.5 për qind.

Zvicra është vendi i fundit në Evropë që i rikthehet një norme interesi pozitive. Banka qendrore zvicerane i mbajti normat e interesit në -0.75 për qind deri në qershor të këtij viti, kur rriti normat e interesit me 0.5 për qind.

Që nga viti 2014, Banka Kombëtare e Zvicrës ka ndjekur një politikë të normave zero të interesit, me synimin për të frenuar rritjen e vlerës së monedhës kombëtare. Për vite me radhë banka ka kryer ndërhyrje të mëdha në tregjet valutore për të kontrolluar vlerën e frangut.