Seti i ri i rregullave të koronavirusit në Gjermani për vjeshtë dhe dimër hyri në fuqi sot, ndërsa vendi përgatitet për një rritje të rasteve gjatë muajve të ftohtë.

Maskat FFP2 janë të detyrueshme në trenat ndërqytetës për personat mbi 14- vjeç, ndërsa maskat kirurgjikale më parë ishin të mjaftueshme. Nga ana tjetër, detyrimi për të mbajtur maska në avionë është hequr, në përputhje me relaksimin në vendet e tjera të BE-së dhe linjat ajrore që prej verës.

Maskat FFP2 tani janë të detyrueshme në spitale, shtëpi pleqsh dhe zyrat e mjekëve. Në shtëpitë e të moshuarve dhe spitalet, duhet të paraqitet një test negativ përpara hyrjes. Punonjësit duhet të testohen disa herë në javë.

Nga e shtuna, autoritetet lokale janë autorizuar të vendosin mbajtjen e detyrueshme të maskave në trenat dhe autobusët lokalë, si dhe në hapësirat e mbyllura si dyqane, restorante dhe salla.

Në shkolla dhe kopshte mund të vendoset detyrimi për testim dhe detyrimi për veshjen e maskave, por vetëm nga klasa e pestë (11-vjeç) e në vazhdim, nëse është e nevojshme mbajtja e mësimeve në mësime private.

Nëse situata e infeksionit përkeqësohet, shtetet kanë autoritetin të marrin masa të mëtejshme.

Ministri i Shëndetësisë Karl Lauterbach tha të premten se Gjermania tashmë është “e qartë në fillimin e valës së vjeshtës dhe dimrit”, por se vendi është më i përgatitur se një vit më parë.

Lothar Wieler, president i agjencisë së kontrollit të sëmundjeve të Institutit, shprehu ndjenja të ngjashme në një konferencë të përbashkët shtypi me ministrin e shëndetësisë.

Ai bëri thirrje për kujdes dhe vëmendje, por gjithashtu tha se “nuk është shumë i shqetësuar”.

Lauterbach u kërkoi autoriteteve në 16 shtete që të monitorojnë nga afër tendencat e rasteve për të përcaktuar kohën e duhur për kundërmasa, të tilla si rifutja e mbajtjes së detyrueshme të maskave në ambiente të mbyllura në biznese.

Ai i përshkroi rregullat COVID-19 si veçanërisht të rrepta nga standardet evropiane.

“Gjermania nuk është më e zgjuar, por më e kujdesshme”, tha ai.