Kujtesë nga Azgan HAKLAJ,

President i Unionit Artistik te Kombit Shqiptar

muajn korrik vitit 2002 Izrael, festivalin e dansit botëror Ansambli Dardania i Malësisë Dardanisëapo Malësisë Gjakovës përfaqësoj denjësisht Shqipërinë mes 40-të ansambleve botërore.

Sigurisht u shpallëm mirët.

Megjithëse populli i Malësisë Gjakovës kishte votëbesuar mënyrë plebishitare si deputet i Parlamentit të Shqipërisë duke çliruar nga prangat politike nga qelitë e llir Metajt (Metës), interpretova edhe vetë skenën e festivalit ku ngadhënjyem me trofe.

Pas festivalit u vlerësuam nga Presidenti i Izraelit i cili është krahun tim majtë kurse krahun e djathtë është ambasadori i Shqipërisë Izrael Bashkim Dino.

Presidenti Musha Kacaf na rezervoi një pritje të ngrohtë dhe shumë miqësore zyrën e tij.

Kujtime bukura kemi nga Tel Avivi Jeruzalemi, Betlehemi etj.

Shumë impresionante ishte vizita tek Muri i Lotëve, Xhamia El Aksa, varri i Krishtit.

Muri i Lotëve ose muri perëndimor është muri rrethuesi Tempullit Parë Jeruzalemit.

Tempulli i Parë u ndërtua nga Solomoni shekullin e X- para Krishtit.

Ai është emrues i përbashkët i besimit tek Zoti.

Ai është vendi i shenjtë i tre besimeve fetare Judaizmit, Krishtërimit, Myslimanizmit.

Hebrejtë e shohin si simbol i premtimit te Zoti.

Tek krishterët shihet si besëlidhje e vjetër me Zotim, ndërsa myslimanët e mbajnë Solomonin mbretin e parë të Izraelit si profetin e tyre.