Që nga fillimi i pandemisë, dëgjojmë se duhet t’i kushtojmë shumë më tepër vëmendje higjienës dhe të lajmë duart rregullisht për të mbrojtur veten dhe të tjerët nga virusi.

Kjo sigurisht që është e vërtetë, por mund t’ju bëjë të mendoni se është e nevojshme të fërkoni mirë të gjithë trupin çdo ditë.

Por nuk duhet të jetë kështu. Në fakt, dushi i tepërt ose larja mund të sjellë vetëm probleme, jo lehtësim.

Sipas mjekut, duhet të lani çdo ditë me sapun vetëm tre pjesë të trupit: nën sqetull, ijët dhe këmbët. Pjesa tjetër e trupit? Thjesht shpëlajeni me ujë.

Sandy Skotnicki, doktoreshë dhe profesoreshë e dermatologjisë në Universitetin e Torontos, shpjegon se si fërkimi i të gjithë trupit me sapun dhe ujë mund të çojë në probleme të lëkurës, si ekzema dhe probleme të tjera.

“Në vend që të ‘fshini’ të gjithë trupin, fokusohuni në pjesët që duhen larë mirë. Nëse e lani të gjithë trupin me sapun, mund të shkatërroni të gjitha bakteret e dobishme që janë në lëkurë”, shtoi Robin Chutkan, themelues i Qendrës për Gratë në Maryland.

Pjesë të trupit kanë nevojë për baktere të caktuara, thotë ai, dhe kur i lajmë me sapun, rezistenca ndaj disa viruseve ulet, gjë që të vë në një situatë ku mund të sëmuresh.

“Të vetmet vende që vërtet duhet të pastrohen tërësisht gjatë ditës janë sqetullat dhe ijët. Pjesët e tjera të trupit duhet të pastrohen vetë, nëse stërviteni”, tha Chutkan.

Vendet e përmendura në trup janë ato ku formohen kërpudhat ose ku mund të rriten qimet dhe të çojnë në infeksion, dhe këto janë gjithashtu vendet në trup ku ndodhet lëkura më e ndjeshme. Megjithatë, ajo që duhet monitoruar çdo ditë dhe ajo që është më e zakonshme, veçanërisht gjatë një pandemie janë duart.