Lapsi dorën e Zotit.

Shënjtorja me dashuri pushtoj qiejt.

Nga AZGAN HAKLAJ – President i Unionit Artistik tëKombit Shqiptar, Tiranë.

16-të tetor 1979, kur bota u lajmërua, jo pa sensacion, se njëmisionare Kalkutë do merrte çmimin Nobel u konkretizua me 10 dhjetor atij viti, biografë e gazetarë u turrën rrëmonin biografinë e kësaj gruaje brishtë e çuditshme.

Fjalëpak, por e saktë dhe e vendosur atë thoshte, ajo iupërgjigj medias botërore:

Nga gjaku dhe prejardhja jam shqiptare.

Kam shtetësi indiane.

Jam murgeshë katolike.

Nga prirja i përkas gjithë botës

“Me zemër i përkas plotësisht zemrës Jezusit”.

Ishte Nënë Tereza, si rrufe qiell shendriti mbi errësirën asokohe kishte kapluar Shqipërinë, vendin e izoluar e harruar shqiponjave.

Dhe ja, kjo grua e vogël na e rikthen edhe njëherë si komb atëemër madh patëm latuar shekuj me perandorëtDioklician, Kostandin, Justinian apo me Skënderbeun.

Një grua vertet e vogël me trup, por s’ka asgjë vogël qenien e saj”, do ta përshkruante Indira Gandi.

Nga madhështia e dashuria e saj, ajo do t’i jepte gjithë globit ngaKalkuta Irlandë, nga Venezuela SHBA, por dhe vendittonë do t’i dhuronte shumë nga gjithë:

Qenien e gjakut i rridhte damarë, atë shqiptar.

Ne ishim kombi i braktisur nga njerëzia, liria dhe nga Zoti.

Ishim kombi i dënuar përjetonim copëtimin e robnimin kushprej sistemeve ekstratotalitare e kush prej dhunës shovene.

Dhe ja, një fat buzëvarur, një qiri shkëlqimtar ndriçontefundin e tunelit destinit fatal shqiptar:

Nënë Tereza, me dy fjalë për origjinën e saj arbënore e me njëfoto vitit 1925, kur s’i kishte mbushur pesëmbëdhjetat, veshur me rrobën tradicionale kombëtare shqiptare, po i thoshtebotës se shqiptarët jo vetëm ekzistojnë, por janë vëmendjen e vetë Zotit.

Një befasi e mrekullueshme bëri papët, mbretërit, presidentëte fuqishëm globit kujtoheshin një çast, se aty buzëAdriatikut, rrethuar me tela e izoluar prej perëndimit, prejlashtësisë jetojnë shqiptarët e Nënë Terezës e GjergjKastriotit.

Prej asaj kohe kanë kaluar dekada e kombi ynë ka galopuar drejt mirës e fatit shumë se çdo komb fundshekullin lamëpas e këtë po jetojmë.

Askush, pavarësisht besimit tij, apo saj nuk mund tamohohojë se pa e me modesti, pa zhurmë, por me shumëpërkushtim e dashuri ne kishim me vete si melhem e hajmali, sibekim e afrim te Zoti, dorën dhe mendjen e Nënë Terezës.

Se vetë Nënë Tereza ishte një laps dorën e Zotit, me cilënduket se Perëndia nënshkroi për na e ndërruar fatin e larguar, për na i zbuar fund ndëshkimet dhe mallkimetshekullore.

Edhe sot kur ne shkojmë Bruksel apo Washington për konsultuar obligimet tona integruese shumë se gjithçka ajo na lidh me perëndimin, me Zotin e qytetërimin është natyrishtedhe vegimi e emri i madh i Nënë Terezës.

Kjo grua gjeni, jo vetëm e besimit, e bamirësisë është dheesenca e një filozofie re e cila u kyç jo pa rëndësi e pa efekt epokën e globalizmit.

Kur paraja po synonte konkurronte vetë Zotin Nënë Terezakëshillonte pasurit mos gëzoheshin dhe aq kur botëmiliona njerëz vuajnë urinë, sëmundjen, luftën.

Ajo i kërkoi botës humane jo lëmoshë e mëshirë, por besim e afrim te Zoti, mirësjellje e dashuri njerëzore.

mirë bëni gabime me mirësjellje sesa mrekulli me vrazhdësi.”

Kjo thënie biblike e Nënë Terezës është kthyer sloganin e gjithë shpirtërave njerëzorë besojnë te Krijuesi iplotëfuqishëm e gjithë pushtetshëm.

Gjenia e Nënë Terezës, mrekullia e saj, nuk qëndron vetëm shërbimet e saj e Urdhrit vet shpërndarë gjithë botën, mirë sëmurëve, varfërve e uriturve.

Është shumë gjeniale dhe hyjnore.

Ajo i argumentoi njerëzimit se vuajtja për dashuri dhe uria për është e rëndë se uria për bukë.

“Po kishte uritur Hënë unë do shkoja dhe atje…” thoshte Nëna e botës, balsami i lehtësimit vuajtjeve njerëzimit.

Kështu e përshkruan përkushtimin një ftesë për këdo dhekurdoherë drejt një qëllimi mirë, human e fisniksepse fisnikeishte vetë Nënë Tereza, gjaku e geni i saj shqiptar.

çdo përvjetor ditëlindjes, nderimit me Çmimin Nobel, lumturimit e shenjtërimit, bota feston dhe e kujton këtë engjëll brishtë e lindi dhe e rriti nëna e toka shqiptare për t’ua falurqiejve nga ku ajo mund vijojë përjetësisht misionin e sajhyjnor.

Ajo qëndron lart mbi ne, e mbështjellë me rrobën ngjyrë qielli e reve bardha, duke na vëzhguar e duke u lutur për ne.

Duke u lutur për gjithë pa na ndarë as fe, as ide.

Ajo vazhdimisht u lut për Kombin Shqiptar.

Ju lut Bill Klintonit për Dardaninë Antike”Kosovën”;

Bëni diçka për Kombin timi tha Ajo Presidentit SHBA-.

Edhe ditët e fundit jetës saj vitin e mbrapshtë 1997-të u lut për Shqipërinë.

Le ti dëgjojmë këto lutje engjëllore se aty mëshirohet dhe shqip, se shqiptare qëlloi jo rastësisht ishte aty ky engjëll unik Zoti ia dhuroi njerëzimit…!

O Zot me jep fuqi jap paqen .

jap dashuri atje ku ka urrejtje.

sjell frymën e pajtimit atje ku ka gabime.

sjellë harmonine atje ku ka mosmarveshje.

sjell te vertetën atje ku ka gabime.

sjell besimin atje ku ka dyshime.

Te sjell shpresë atje ku ka deshpërim.

sjell dritë atje ku ka terr.

sjell gezim atje ku ka dhimbje e deshpërim.