Sipas një vlerësimi të ri të OKB-së, popullsia e botës do të kalojë shifrën tetë miliardë në nëntor.

Zyrtarisht ngjarja parashikohet për datën 15 nëntor. Por mund të ketë ndodhur tashmë në javët e fundit: sipas raportit të Kombeve të Bashkuara të botuar në korrik, popullsia e botës do të kalojë shifrën tetë miliardë në atë ditë.

“Është e mundur që ne kemi arritur tashmë atje,” thotë Wolfgang Lutz, duke shpjeguar mungesën e të dhënave: “Regjistrimi i fundit në Indi ishte në vitin 2011, dhe në shumë vende afrikane ka edhe më pak të dhëna të reja.”

Në çdo rast, demografi i njohur ndërkombëtar, i cili drejton Qendrën Wittgenstein për Demografinë dhe Kapitalin Global Njerëzor (WIC), të cilën e themeloi në Vjenë në vitin 2010 dhe është një nga institutet kryesore kërkimore në botë për demografinë, supozon se shifra prej tetë miliardë do të arrihet në një moment në gjysmën e dytë të vitit është tejkaluar – ose thjesht: tashmë ka qenë.

Sipas vlerësimeve aktuale, India, me gati 1.42 miliard banorë, së shpejti do të zëvendësojë Kinën si vendi më i populluar në botë. Ky ndryshim i pozitës mund të kishte ndodhur tashmë.

Diçka e ngjashme vlen për pozitën e parë të vendit më të populluar në botë: India, e cila sipas vlerësimeve aktuale tashmë ka më shumë se 1,417 miliardë banorë, do të kalojë Kinën (2022: 1,426 miliardë) vitin e ardhshëm sipas raportit të OKB-së “Perspektivat e Popullsisë Botërore 2022”.

“Por kjo mund të ketë ndodhur tashmë,”thotë Lutz, i cili aktualisht është gjithashtu drejtor shkencor i Institutit të respektuar Ndërkombëtar për Analizën e Sistemeve të Aplikuara (IIASA) në Laxenburg.

Por si do të zhvillohet popullsia e botës në dekadat e ardhshme? Raporti i korrikut i OKB-së parashikon që ne do të jemi 8.5 miliardë në vitin 2030, 9.7 miliardë në vitin 2050 dhe 10.4 miliardë deri në fund të shekullit. Kjo do të thotë se “shpërthimi i popullsisë” i shekullit të 20-të do të ngadalësohet ndjeshëm gjatë shekullit të 21-të dhe do të përfundojë rreth vitit 2100.