Sot, Kuvendi i Kosovёs miratoi rezolutёn pёr dёnimin e gjenocidit serb, tё kryer para 26 vjetёsh nё Srebrenicё. Nё rezolutё dёnohet gjenocidi i shtetit serb si dhe pёrpjekjet e qёllimshme pёr ta mohuar atё.

Pavarёsisht se gjenocidi i Srebrenicёs ёshtё njohur nga Gjykata Ndёrkombёtare e Drejtёsisё (2007) dhe Tribunali i Hagёs pёr Jugosllavinё (2017), Moska dhe Beogradi, duke shtrembёruar tё vёrtetёn historike, vazhdojnё ta mohojnё me kёmbёnguljё atё. Rusia, duke shfrytёzuar tё drejtёn e vetos, po bllokon vazhdimisht miratimin e njё rezolutё tё Kёshillit tё Sigurimit pёr dёnimin e gjenocidit tё Srebrenicёs.

Nё kёtё kontekst, merr shumё rёndёsi qёndrimi i vendeve tё rajonit, por edhe mё gjerё, ndaj kёsaj ҫёshtjeje me karaktёr tё mprehtё politik, juridik, historik dhe moral. Megjithёse pak me vonesё, Kosova e bёri detyrёn e saj. Them me vonesё, sepse nuk bёhet fjalё vetёm pёr solidaritet njerёzor me viktimat boshnjake, por se edhe vetё shqiptarёt kanё qenё viktimё e gjenocidit serb.
Duke dёnuar gjenocidin e Srebrenicёs, Kosova ndihmon edhe veten. Vitin e kaluar, Kuvendi i saj ka mirauar njё rezolutё pёr gjenocidin serb kundёr shqiptarёve dhe qeveria Kurti po pёrgatit dosjen mbi bazёn e sё cilёs do tё akuzohet Beogradi pёr kёtё krim.

Do tё ishte shumё e mirёpritur ndihma dhe solidariteti i Kuvendit tё Shqipёrisё nё mbёshtjetje tё rezolutёs sё parlamentit kosovar, si dhe e qeverisё shqiptare pёr pёrgatitjen e dosjes sё akuzёs ndaj Serbisё pёr gjenocid nё Kosovё.