Shkencëtarët janë ende duke studiuar metoda të ndryshme parandaluese dhe kurative për të luftuar në mënyrë efektive Covid-19, i cili shndërrohet në variante më vdekjeprurëse me kalimin e çdo dite. Përveç kësaj, ekziston një frikë e vazhdueshme nga infeksionet më të reja të frymëmarrjes me mënyrën se si po ndryshon peisazhi global.

Në një situatë si kjo, nëse dikush merr një substancë të quajtur Glutathione, mund të na sigurojë imunitet të konsiderueshëm për parandalimin dhe menaxhimin nga infeksione të tilla.

Glutathione-Antioksiduesi Master

Glutathione është antioksiduesi kryesor i trupit tonë pa të cilin asnjë qelizë nuk mund të mbijetojë. Një tripeptid i bërë nga glutamate, cisteinë dhe glikinë, kjo molekulë antioksiduese është e pranishme në të gjithë organizmat e gjallë. Gjetur në gjendje të reduktuara (GSH) dhe të oksiduara (GSSG), Glutathione është në një pozicion kryesor për të neutralizuar radikalet e lira.

Radikalet e lira, siç e dimë të gjithë janë të dëmshme për shëndetin pasi ato tentojnë të sulmojnë ADN-në tonë, karbohidratet, proteinat dhe yndyrnat që janë të pranishme në qelizat tona duke shkaktuar dëmtime të qelizave. Infeksione të tilla si Covid-19 shkaktojnë një përgjigje inflamatore në trup dhe rrisin stresin oksidativ. Me një përqendrim më të lartë të radikaleve të lira, dëmi rezultues gjithashtu mund të rritet shumëfish.

Në një situatë të tillë, kërkesa e trupit për anti-oksidant rritet jashtëzakonisht shumë, duke i dhënë gjithnjë e më shumë rëndësi konsumimit të ushqimit të pasur me antioksidant ose tabletave përforcuese të imunitetit.

Glutathione është një shtesë ushqyese ndihmëse për parandalimin, menaxhimin e Covid-19. Meqenëse Glutathione riciklon edhe antioksidantë të tjerë, çiftëzoni atë me Vitaminën C dhe ju keni një ‘dyshe luftarake’ në dorë!

Glutathione-Një agjent anti-inflamator

Një cilësi më pak e njohur e Glutathione si një agjent anti-inflamator nuk ishte në fokus deri në kohët më të fundit. Kërkimet e botuara në revista ndërkombëtare vlerësojnë rolin e mundshëm të Glutathione në mbrojtjen nga inflamacioni i rëndë në mushkëri i shkaktuar nga infeksioni SARS-CoV-2. Në fakt, inflamacioni dhe dëmtimi i mushkërive (ARDS) janë shkaqet kryesore të fatalitetit në infeksionin COVID-19. Disa studime kanë raportuar se nivelet e ulëta të GSH në trup mund të shkaktojnë një sulm hiper inflamacioni që mund të rezultojë në vdekje ose në raste të rikuperuara, dëmtim të përhershëm të mushkërive. Në gjendjen ekzistuese, të ndërtuar natyrshëm, Glutathione gjendet me bollëk në sistemin e frymëmarrjes.

Glutathione është aq e rëndësishme për mushkëritë tona, saqë në gjendjen e tij natyrore, lëngu që vendos mushkëritë tona ka 140 herë më shumë Glutathione sesa ai që qarkullon në gjak. Meqenëse sistemi ynë i frymëmarrjes (hunda, goja, fyti dhe mushkëritë) është i pari që i përgjigjet kërcënimeve nga jashtë si prania e rritur e oksigjenit, infeksionet dhe mjedisi toksik, prania e Glutathione në sistemin e frymëmarrjes është shumë e rëndësishme. Bazuar në kërkime dhe studime, shtimi oral dhe administrimit të injeksionit Glutathione mund të jetë një qasje e re trajtimi për të bllokuar NF-κB dhe për të kontrolluar pneumoninë e shkaktuar nga COVID-19.

Glutathione-Një përforcues i imunitetit

Mbajtja e një sistemi të fortë imunitar është çelësi për të shmangur shumicën e infeksioneve. Sistemi ynë imun i integruar ka lloje të ndryshme të qelizave imune që luftojnë në një mënyrë të sinkronizuar ndërsa lokalizojnë dhe shkatërrojnë patogjenët (mikrobe si bakteret, viruset, kërpudhat, etj.). Molekulat e Glutathione ndihmojnë në identifikimin e këtyre patogjenëve dhe gjenerojnë anti-trupa që na jep mbrojtje afatgjatë.

Sistemi ynë imunitar mbështetet te Glutathione për shumë funksione. Ekzistojnë raporte kërkimore që tregojnë se nivelet e duhura të Glutathione janë domethënëse në ruajtjen e një ekuilibri të shëndetshëm të qelizave të bardha të gjakut. Funksionet imunologjike në sëmundje si Covidi kanë treguar një rënie të konsiderueshme të cisteinës e cila është një nga tripeptidet që përbën molekulën Glutathione.

Molekula të ndryshme rimbushëse Glutathione si N-acetil cisteina janë përdorur tashmë në menaxhimin e Covid-19 në të gjithë botën, dhe po provon të jetë efikase në kohën e shërimit më të shpejtë midis pacientëve.

Në rrethana normale, trupi ynë natyrshëm sintetizon molekulat e Glutathione në qeliza. Sidoqoftë, faktorët e pashmangshëm të jetës moderne siç janë ekspozimi ndaj toksinave mjedisore, stresi dhe ushqimi i dobët mund ta ndryshojnë këtë kapacitet në një masë të madhe. Molekula është përdorur në dermatologji prej kaq shumë vite.

Por deri më sot nuk janë bërë zbulime kaq marramendëse. Raportet e hulumtimit kanë pasqyruar se mungesa endogjene e Glutathione mund të jetë shkaku më i mundshëm i shfaqjeve serioze dhe fataliteteve në pacientët me Covid-19.

Provat në rritje tregojnë se stresi oksidativ dhe inflamacioni i rëndë që rezultojnë nga një mbiprodhim i Specieve Reaktive të Oksigjenit (ROS) kontribuojnë në një rritje të rrezikut të mundimeve të rënda në pacientët me COVID-19. Prandaj, një mbrojtje e shtuar antioksidante (e siguruar nga Glutathione) duket se është e dobishme në parandalimin, menaxhimin e Covid-19.