KËNDOJ ME ZËRIN TIM

 

Kur vendlindja afshesh më mungon,

Malli më rri – planetë – e pazbuluar

S’del zjarrin asnjë lumë për ta shuar;

As kënga ime – tejpërtej s’e kalon. –

 

Vargjet më buisin nëpër galaktika,

Gjithësia ka gjëra fare që s’t’i thotë,

– Dua të rroj po ende në këtë botë!

Natyra më mbushullon me lirika…

 

Vetveten dendur e pyes çdo ditë,

Nxora mësim nga Odiseja, Iliada?

Homerin e kënduam dhe n’balada,

Eposi ynë ka të thellë një traditë.

 

Poetët kanë ‘i mal dhembje brenda,

Poezia jonë është nazike n’metrikë.

I përmallur shpesh ndalem në epikë;

Këndoj me zë t’fyellit, se u çmenda!

 

Zëri nga vendlindja – mua ç’më fton,

Për vendlindjen sa pak kam kënduar!

Këngët s’kanë mbarim në krahëruar,

Vendlindja ime n’vargjesh vardaron…

 

E mërkurë, 2 qershor 2021, në

Dardaninë Ilire

 

ME VETMI KUNDËR VETMISË

 

Syri drejtimit kohës s’është trillim,

Nisem me shpirtin e një marinari.

Për hir t’murit këngët i nis së pari;

Lavdi zjarrit lëmshash në shtjellim.

 

Me vetmi rrufeje – kundër vetmisë,

Kacafytem me dhembje e pikëllim!

Kështu vargjesh godas gotën pelim

E përqesh natën mugë t’gjithësisë!

 

Nata më gdhinë zgjuar në mëngjes,

S’ka lavër nëpër fytyrën e zverdhur!

Shkrepat e ballit nuk më janë djegur;

Dy-tre miqtë me dorë i përshëndes!

 

Pse unë? Klounët vetë të turpërohen!

Me vetmi kundër vetmisë në luftime,

I përsosur jam më i qartë në qëllime;

Kokëtrashët nga asgjëja zvogëlohen!

 

Para vetmisë time – fatit të varfërisë,

Jam i dashuruar zjarrit të dashurisë…

Pemën e idhët ujis vargje të poezisë;

Ik besnik shqim para pabesnikërisë!

 

E enjte, 3/4 qershor 2021, në

Dardaninë Ilire

 

 

GURI I KEQ

 

Kushedi pse shquhesh aq n’largësi,

Nuk dallohesh se je as barkëthatë…

Mbi njëmijë vjetë rron zemërthatë,s’

Ta shohim lulegurin-Akropol ndiesi!

 

Rétë hajnesha të sjellin sall vetëtima,

S’ta trandin – thonë – fare qëndresën,

Në vendnumrim gjak e ke shpresën,e

Zëri s’të ndihet kur plasin bubullima.

 

Rritën tënde s’ta pamë – asnjëherë?

Me çka u gatove – çfarë lloj brumi, pse

Mishtrat s’të dridhen kur të godet lumi;

Stoik n’acar kurrë i paepur n’paraverë!

 

Je shkëmb i vjetër, ç’ne, ti guri i keq?

I ngulitur thellë shtatë pashë nën dhé.

Mbi brez pjesën gri ta shohim dhe ne,

Si dhe strehë ndonjë druvari fatakeq!

 

A rritesh ose lartësohesh padukshëm

Të gjithë t’kemi sogjetar orientues, pa

T’gdhendur – ti shkëmbkullëndriçues;

Ballit të bjeshkës peizazh i trukshëm.

 

E hënë, 7 qershor 2021, në

Dardaninë Ilire

 

 IMAZHEVE MADHËSHTORE

 

Atje majave, majoleve më të larta,

Ku lifqerohen bukurit madh’shtore,

Desha t’i kapja me një butësi dore;

Për zëmbak s’kisha duar të gjata…

 

Brohori! Them majat një det i gjerë,

Pëllumbeshë ç’më bëhet shikimi, e

Buzagaz më trëndafilet gjelbërimi;

Florën zemrës e rimbushi të tërë,si

 

Flaka e rrezusheve me fytyrë agu,

Rruazat e vesës – barkushe me shi,

Lulet e majave futen n’enciklopedi;

Ylberet harqesh – bëhen si pragu…

 

Pragjet zgjaten luginash më lugina,

Përrenjve t’bjeshkës gurët – dardhë!

Papandehur vërej diç të bardhë,osh

Paravera vallëzon, zefiresh virgjina.

 

Shpërthyen buzëqeshjet në pllaja,e

Parë s’kam imazhe veshur endirë –

Zog’i trishtilit s’ndalet duke thirrë:

‘Eni, këto i gjeni në të lartat maja!’

 

E hënë, 7 qershor 2021, në

Dardaninë Ilire

 

JETË TEKANJOZE

 

Që herët nisa për të vjershëruar,

Ku njihte shpirti im ndoj’ torturë!

Nga fyelli pa u ndarë thuaj kurrë,

Ende kroi më buron n’kraharuar.

 

Anamorava më dha damar poeti,

Çdo udhë m’doli paksa e vështirë!

Hapsirat m’njohin dhe i njoh mirë;

Trishtilat kanë peng ‘i lloj amaneti.

 

Valët e Margës seç më vezullojnë,

Jam poet fshati n’kulm skaj m’skaj!

Lotët më rrjedhin, or mik, prandaj –

Dashurinë zjarr shelgjet e tregojnë.

 

Mos m’pyesni pse dal në shëtitje?

Shtigjesh vetveten mezi përmbaj.

– Mallit tim mos m’i hudhni faj, me

Një vocërrak mos bëni dhe çuditje.

 

Patjetër me vargje po u përgjigjem,

Ju qeshni – marrëzira – bëjë vetë!

Këto dhurata m’i dha skilakja jetë;

Si peshk mbi zall ndaj le të digjem!

 

E martë, 8 qershor 2021, në

Dardaninë Ilire