Nëse azhurnoni vazhdimisht smartphone-in tuaj mund të shkaktojë ankth, gjithashtu mund të krijoni një frikë të humbjes ose harrimit të telefonit tuaj. Frika që ndjen kur kupton se mund të ndahesh nga telefoni quhet nomofobi, dhe ajo, ashtu si çdo fobi tjetër, mund të ndikojë negativisht në cilësinë e jetës dhe shëndetit tuaj.

Në fakt, termi u shpik në vitin 2008 nga Zyra Postare Britanike për të përcaktuar nëse telefonat celularë shkaktojnë ankth, sipas një studimi të vitit 2019 të botuar në Journal of Family Medicine and Primary Care. Pastaj rreth gjysma e të anketuarve thanë se ndiejnë stres kur nuk janë afër telefonit të tyre.

Sidoqoftë, nomofobia nuk konsiderohet një gjendje diagnostike e shëndetit mendor sepse nuk renditet në versionin e fundit të Manualit Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (DSM), standardi i artë për kushtet psikiatrike.

Nomofobia mund të dëmtojë cilësinë tuaj të gjumit
Një studim i vitit 2020 i botuar në revistën Sleep zbuloi se 90 përqind e 327 studentëve universitarë të anketuar mund të karakterizohen se vuajnë mesatarisht dhe rëndë nga nomofobia. Fatkeqësisht, nomofobia ka qenë e lidhur me çrregullime të gjumit, përgjumje gjatë ditës dhe zakone të dobëta të gjumit higjienik.

Pjesëmarrësit pranuan të kontrollonin postat elektronike, mesazhet ose mediat sociale pasi kishin fikur dritat për të shkuar në shtrat, shpjegon Dr. Sc Jennifer Peszka, bashkëautore e studimit dhe profesoreshë e asociuar e psikologjisë në Hendrix College në Conway, Arkansas.

Shoqërohet me ankth
A keni pasur ndonjëherë atë ndjenjë të pakëndshme në stomakun tuaj kur nuk mund të mbani mend se ku e keni lënë telefonin tuaj? Ose, mund të jeni duke ëndërruar që telefoni juaj ka humbur ose vjedhur.

“Unë mendoj se ju mund ta shikoni nomofobinë si një formë të veçantë ankthi,” thotë Peszka.

Arsyet pse dikush ka nomofobi janë të ndryshme.

“Unë mendoj se njerëz të ndryshëm shqetësohen për gjëra të ndryshme. Duket se disa njerëz shqetësohen se do të humbasin diçka ose se nuk do të jenë në gjendje të kërkojnë ndihmë ose të kontaktojnë dikë nëse duhet”, shpjegon ajo.

Shenjat se keni nomofobi
Nëse nuk mund të bini në gjumë pa shfletuar lajmet në celularin tuaj, mbajini tingujt e njoftimeve gjatë gjithë natës për t’u siguruar që nuk ju mungon asgjë ose telefoni juaj është gjithmonë në duart tuaja, mund të keni nomofobi.

Ekziston edhe një pyetësor i dobishëm, më specifik, i zhvilluar nga studiuesit në 2010. Shtë një koleksion prej 20 pyetjesh në një shkallë nga një deri në shtatë (një do të thotë “nuk pajtohesh plotësisht” dhe shtatë që “pajtohesh plotësisht”). Nëse rezultati juaj është më i lartë se 20, kjo është një shenjë se keni nomofobi të lehtë. Nëse keni më shumë se 100 pikë (nga 140 pikë të mundshme) kjo është një nomofobi serioze, shkruan The Healthy.

Këtu keni një shembull prej pesë pyetjesh për t’i bërë vetes, e cila është një pikë e mirë fillestare për zbulimin e problemeve:

1. Do të ndihesha e pakëndshme pa qasje të vazhdueshme në informacion përmes smartphone-it tim.

2. Do të isha nervoz nëse nuk do të kisha qasje në lajme përmes smartphone-it tim.

3. Do të kisha frikë të mbaroja baterinë në smartphone-in tim.

4. Nëse nuk kam një sinjal të dhënash ose nuk mund të lidhem me një rrjet Wi-Fi, do të kontrolloja vazhdimisht për të parë nëse kam një sinjal.

5. Do të isha nervoz nëse nuk do ta kisha celularin me vete sepse do të ndahesha nga identiteti im i internetit.