Ekspertët kanë verifikuar një lexim të motit 29-vjeçar nga Grenlanda i cili vendos një rekord të ri për temperaturën më të ftohtë të regjistruar ndonjëherë në Hemisferën Veriore.

Një stacion i automatizuar i motit i pozicionuar më shumë se 10,000 ft mbi nivelin e detit dhe në majë të akullit të Grenlandës mori matjen në 22 Dhjetor 1991. Temperatura u ul në -69.6 ° C menjëherë, thotë Organizata Botërore Meteorologjike (WMO).

Temperatura e regjistruar tejkalon rekordin e mëparshëm prej -67.8 ° C (-90 ° F), zbuluar dy herë më parë në vendet siberiane të Oimekon në 1933 dhe Verkhoyanksk në 1892. Më 19 qershor 2020 besohet të ketë arritur 100.4F (38C) në Siberi, një 32F (18C) mahnitëse mbi nivelin normal për këtë periudhë të vitit.

Temperatura më e ftohtë e regjistruar ndonjëherë në Tokë ishte -89.2 ° C e regjistruar në 1983 në stacionin e motit në lartësi të majës Vostok në Antarktidë. Në epokën e ndryshimit të klimës, shumë vëmendje përqendrohet në regjistrat e rinj të nxehtësisë, tha Sekretari i Përgjithshëm i WMO në një deklaratë.

Ky rekord i ftohtë i njohur rishtas është një kujtesë e rëndësishme për kontrastet e zymta që ekzistojnë në këtë planet. Ulja e re u zbulua nga të ashtuquajturit ‘detektivë klimaterikë’ që punonin me OMGJ Arkivi i Motit dhe Ekstremeve të Klimës në Gjenevë.

Ata morën vëzhgime të të dhënave historike në kërkim të rekordeve si temperaturat e larta dhe të ulëta, reshjet më të mëdha të shiut, madje edhe ‘breshrin më të rëndë’ dhe ‘rrufetë më të gjata’.