Qershori, Korriku dhe Gushti i vitit 2020 krijuan verën më të nxehtë të regjistruar ndonjëherë në hemisferën Veriore, sipas të dhënave zyrtare. 

Kur llogaritet edhe për hemisferën Jugore, 2020 renditet si vera e tretë më e ngrohtë në botë që nga fillimi i regjistrimeve në 1880. Nga fillimi i qershorit deri në fund të gushtit, temperatura mesatare në veri të ekuatorit ishte 1.17 ° C mbi mesataren para-industriale.

Kjo kryeson verën e mëparshme më të nxehtë të vitit 2016 dhe 2019, të cilat u renditën në vendin e parë. Shifrat vijnë në fund të gushtit të dytë më të nxehtë të regjistruar për gjysmën e lartë të globit. Muajin e kaluar, temperatura ishte, mesatarisht, 1.19 ° C më e lartë se temperatura mesatare e Gushtit të shekullit 20, përpara Revolucionit Industrial.

Sidoqoftë, disa rajone vuajtën më shumë se të tjerët në vapën e gushtit. Amerika e Veriut duroi gushtin e saj më të nxehtë, duke nxitur zjarre rekord, ndërsa Evropa u përhap gjatë verës së saj të tretë më të nxehtë të regjistruar. Amerika e Jugut dhe Oqeania përjetuan gushtin e katërt më të nxehtë të regjistruar, sipas të dhënave të NOAA.

Gushti i vitit 2020 gjithashtu shënon gushtin e 44-të radhazi ku temperaturat kanë qenë mbi mesataren e shekullit të 20-të. Në fakt, hera e fundit që çdo muaj ishte nën nivelin para-industrial ishte në janar 1985. Si rezultat i nxehtësisë rekord-thyese, niveli i akullit të detit Arktik ka rënë në të tretin më të voglin e regjistruar.

Aktualisht është 820,000 milje katrore (29,4 përqind) poshtë mesatares 1981–2010. Arktiku ka qenë një nga rajonet më të prekura për ngrohtësi jo sezonale. Një studim nga Koperniku zbuloi se për temperaturën mesatare SIberiane të çdo qershori nga 1950 në 2018, ky vit ishte deri në 10 ° C më i lartë.