Një në njëzet pacientë mbetet i vetëdijshëm, por i paralizuar gjatë një procedure madhore mjekësore, megjithëse shumica e njerëzve nuk e mbajnë mend.

Donna Penner është një nga ato që i kujtohet fatkeqësia. Për shkak të kësaj, gjithçka rreth saj mund të shkaktojë një sulm paniku sot.

Ishin rrobat e gabuara, duke u mbyllur në një makinë ndërsa vajza e saj ishte në bankë. Burimi i sulmit të panikut është një procedurë mjekësore që ajo kishte rreth dhjetë vjet më parë, pak para datëlindjes së 45-të. Ajo kishte një gjakderdhje të fortë dhe dhimbje gjatë periudhës menstruale, kështu që mjeku i saj sugjeroi që të shikonte kirurgjikale për diçka të gabuar.

Për arsye të panjohura dhe të paqarta deri më sot, anestezia e përgjithshme nuk ka funksionuar. Ajo u zgjua pak para se kirurgu të bënte prerjet në barkun e saj. Fatkeqësisht, ajo nuk mund të sinjalizonte që diçka nuk ishte në rregull. Ishte e pafuqishme në tryezën e operacionit, në agoni të papërshkrueshme, ndërsa kirurgu po “gërmonte” nëpër trupin e saj.

Ajo ishte e bindur, shkruan BBC, se kjo ishte mënyra se si do të vdiste nga dhimbjet e tmerrshme në tryezën kirurgjikale.

Penner ende ka “dy deri në tre makth çdo natë, dhe për shkak të sëmundjes së saj të zgjatur, ajo humbi pavarësinë e saj financiare”.

“Kjo është një fjali e përjetshme”, thotë një grua përvoja e së cilës ishte me të vërtetë ekstreme, por të dhënat e reja tregojnë se rreth pesë për qind e njerëzve përjetojnë zgjimin në tryezën e operacionit, dhe ndoshta shumë më tepër se shumica, për shkak të efektit të amnezisë, nuk do të kujtojnë asgjë për ngjarjen.

Disa pacientë arrijnë të ngrenë duart ose madje të flasin për të treguar se anestezioni nuk funksionon, por ndonjëherë kjo është e pamundur dhe rezulton në një përqindje të vogël të njerëzve të vetëdijshëm që i nënshtrohen operacionit pa mundur të sinjalizojnë se janë të vetëdijshëm.

Penner para operacionit ra në gjumë duke menduar “atje ku po lëviz, lëviz”. Dhe pastaj ajo u zgjua, megjithëse nuk hapi sytë. Ajo dëgjoi motrat që flisnin përreth saj dhe ndjeu se dikush ‘peshkonte’ në bark. Ishte e bindur që operacioni kishte mbaruar dhe se ishte i paarsyeshëm nervozizmi.

Vetëm kur dëgjoi kirurgun të kërkonte një brisk, ajo u bë e vetëdijshme që operacioni nuk kishte mbaruar. Gjë tjetër që ajo ndjeu ishte dhimbja e prerjes. U përpoq të qante, por lotët nuk i dolën.

Ajo e përshkruan atë si një ndjenjë të një zhgënjimi të pabesueshëm, sikur dikush të ishte ulur në gjoks dhe të mos e lejonte të lëvizte. Ajo u përpoq të lëvizë këmbën e saj, gjë që madje arriti të bëjë, por infermierët dhe mjekët nuk e vunë re.

Për shkak se ajo po lëvizte gjuhën e saj, ishte shumë herët për të hequr tubin, dhe mbeti pa ndjenja. Si besimtare, ajo thotë se ndjeu praninë e Zotit dhe kishte një përvojë ‘jashtë trupore’. Vetëm kur mjekët kthyen furnizimin e saj me oksigjen, ajo filloi të zgjohej në lot, dhe deri më sot thotë se është e përhumbur nga një ndjenjë e pafuqisë absolute.

“Mund të kem një sulm paniku në çdo moment dhe është e vështirë për mua që të shoh jetën e përditshme që vazhdon para syve të mi. Për shkak të kësaj, unë jam me aftësi të kufizuara gjatë gjithë kohës ”, thotë Penner.