Planeti mund të shkojë drejt rritjeve marramendëse të temperaturave krahasuar me një periudhë tepër të ngrohtë të valëve të nxehtit 50 milion vjet më parë.

Studiuesit thonë se gjatë kësaj periudhe, temperaturat ishin më shumë se 14 °C më të ngrohta se sa janë tani, mesatarisht, dhe paralajmërojnë se historia mund të përsëritet.

Ndërtimi i dioksidit të karbonit në atmosferë është duke përsëritur artificialisht atë që ndodhi natyrshëm gjatë Eocene dhe do bëjë që Toka të shohë temperatura përvëluese gjatë gjithë vitit deri në vitin 2100, paralajmërojnë studiuesit.

Studiuesit në Universitetin e Miçiganit dhe Universitetin e Arizonës kanë përdorur një model të klimës më të mirë për të simuluar me sukses periudhën e hershme të eocene. Konsiderohet gjerësisht si një analog për klimën e ardhshme të Tokës për shkak të lëshimit të CO2.

Kërkimi zbuloi se shkalla e ngrohjes u rrit në mënyrë dramatike ndërsa nivelet e dioksidit të karbonit u rritën. Studiuesit e ulin ngrohjen në një ‘ndjeshmëri të shtuar’ të planetit ndaj gazit serë. Është një konstatim i frikshëm sepse tregon që përgjigja e temperaturës ndaj një rritje të CO2 në të ardhmen mund të jetë më e madhe sesa përgjigja ndaj të njëjtës rritje në CO2 tani.

Formimi i reve, si rezultat i dioksidit të karbonit në atmosferë është shkaku kryesor i rritjes fenomenale të temperaturës, zbulojnë ata. Shkencëtarët tashmë parashikojnë që nëse emetimet nuk pengohen, ky nivel i CO2 mund të jetë edhe një herë realitet.