Në një studim të fundit të kryer nga Stacioni Hapësinor Ndërkombëtar, astronautët kryen ngurtësimin e çimentos në mikrogravitetit për të parë se si do të rezultojë. 

Kur njerëzit të arrijnë në hapësirë, atyre do t’u duhet një vend për të jetuar. Që një vend i tillë të jetë i qëndrueshëm çimentoja e bërë nga Toka do të ishte ideale.

Në një studim të fundit të kryer nga Stacioni Hapësinor Ndërkombëtar, astronautët kryen ngurtësimin e çimentos në mikrogravitetit për të parë se si do të dalë. Në misionet në Hënë dhe Mars, njerëzit dhe pajisjet do të duhet të mbrohen nga temperaturat ekstreme dhe rrezatimi, dhe mënyra e vetme për ta bërë këtë është ndërtimi i infrastrukturës në këto mjedise jashtëtokësore, tha studiuesja Aleksandra Radlinska.

Një ide është ndërtimi me një material të ngjashëm me betonin në hapësirë. Betoni është shumë i fortë dhe siguron mbrojtje më të mirë se shumë materiale. Projekti u quajt Shqyrtimi i mikrogravitetit të ngurtësimit të cimentos, ku rezultoi se studiuesit përziejnë silikatin tricalcium(C3S) dhe ujin jashtë gravitetit të Tokës për herë të parë.

Shkencëtarët dinë gjithçka që duhet të dini rreth betonit në Tokë, por ende nuk e dinë se çfarë ndodh me materialin në hapësirë.Studiuesit hulumtuan një seri përzierjesh që ndryshojnë elementët e ndryshëm të nevojshëm për krijimin e çimentos. Në vlerësimin e parë, mostrat e përpunuara në stacionin hapësinor ishin shumë të ndryshme nga ato të përpunuara në Tokë.

Një ndryshim parësor ishte prania e hapësirave më të mëdha. Porositeti i rritur ka ndikim të drejtpërdrejtë në forcën e materialit, por ne duhet të matim ende forcën e materialit të formuar në hapësirë, tha Radlinska. Studiuesit tani po vlerësojnë mostrat e çimentos që përmbajnë grimca të simuluara hënore.

Sidoqoftë, të tregosh që betoni mund të zhvillohet në hapësirë ​​ishte një hap i rëndësishëm drejt arritjes së strukturës së parë të ndërtuar në Hënë duke përdorur materiale nga Hëna.