Të shkosh në shtrat shumë herët, para orës nëntë dhe të zgjohesh në agim pa  ndonjë sakrificë të madhe duket një rutinë e zakontë për shumë njerëz.Por edhe kjo lloj mënyrë e të vepruarit është e lidhur me gjenet.

Sipas një studimi të Universitetit të Kalifornisë, kjo veçanti ka të bëjë me një në 300 të rritur. Këta persona kanë ‘orën e trupit’, të ashtuquajturin ritmi cirkadian, i cili vihet në veprim paraprakisht, duke shkaktuar lëshime të forta të melatoninës duke nisur nga pasditja, melatonina është hormoni që shkakton gjumin.

Kjo është diçka e ndryshme nga fillimi i zgjimit herët që vjen me moshën për shkak të patologjive të tilla si depresioni. Për ata që kanë këtë veçanti, për më tepër, nga 5 deri në 10 minuta gjumë shtesë janë të mjaftueshme në ditët jo-pune për t’u rikuperuar ’, ndërsa normalisht u duhen rreth 40.

Por, të flesh gjumë herët është më e vështirë të marrësh pjesë në ngjarjet e mbrëmjes vonë dhe t’i bashkohesh shoqërisë.Për të studiuar fenomenin, mjekët amerikanë , analizuan për 9 vjet  të dhënat e 2,422 pacientëve në një klinikë për çrregullime të gjumit .

Ata gjetën 12 persona që plotësuan kriteret e shqyrtimit për të ashtuquajtur fazë e hershme të gjumit të avancuar,  duke monitoruar  nivelin e melatoninës, regjistruar valët e trurit, duke matur nivelet e oksigjenit në gjak, rrahjet e zemrës dhe frymëmarrjen. Autorët besojnë se përqindja e transportuesve të një varianti të familjes mund të afrohet 100%.

Sidoqoftë, disa mund të kenë të ashtuquajtur mutacione ‘de novo’ që gjenden te fëmijët, por jo tek prindërit ose motrat, ndërsa të tjerët mund të kenë anëtarë të familjes me mutacione “jo depërtuese”.

Përmes testeve gjenetike, ata zbuluan se dy prej tyre kishin gjene që lidhen me fazën e gjumit të hershëm.

Please follow and like us: