Një debat i vazhdueshëm ka treguar se kafja është e lidhur me jetëgjatësinë dhe shëndetin më të mirë. Megjithatë, një studim i kohëve të fundit në Mbretërinë e Bashkuar mat një faktor që nuk është elaboruar në mënyrë specifike në diskutimin drejt kafesë dhe jetëgjatësisë: metabolizmin.

Hulumtuesit nga Instituti Kombëtar i Kancerit të ShBA-ve dhe Universitetit të Northwestern kanë kryer një studim duke përdorur të dhëna nga UK Biobank, i cili ka matur vdekshmërinë e më shumë se 500 mijë subjekteve gjatë një periudhe 10 vjeçare.

Ata analizuan numrin e subjekteve sa pinë mesatarisht kafe në ditë, dhe gjithashtu hulumtoi modifikimin e efektit të mundshëm nga metabolizmi kafeinë.

Në raport prej 0.5, subjektet që pinin kafe më shumë kishin gjysmën e gjasave për të vdekur sesa ata që nuk pinin fare.

Për më tepër, subjektet të cilët pinë më shumë se 8 filxhanë kafe gjatë ditës kishin rezultatet më pozitive, të cilat në të vërtetë theksuan rëndësinë e kafeinës në metabolizëm.