Ky është në të vërtetë një emër tjetër për ankthin, një nga çrregullimet mendore më të zakonshme që dëmton ndjeshëm cilësinë e jetës. Kur është fjala për ankthin, kuptimi lidhet kryesisht me parehati të brendshme, shqetësim të tepruar, tension, dhe simptoma të ngjashme.

Shkaqet

Ankthi mund të ndodhë në çdo kohë të jetës. Zakonisht shkakton shqetësim të tepruar që një person nuk mund ta trajtojë. Përveç kësaj, një sasi më e madhe e stresit është akumuluar dhe personi është i shtypur dhe i lënduar, dhe me kalimin e kohës ai thyhet plotësisht.

Shkaqet e ankthit i atribuohen gjithashtu edhe prirjeve gjenetike që kanë tendencë të kenë ankth. Studimet kanë treguar se ankthi është më i zakonshëm në disa familje. Vetëm rritja e fëmijës në një mjedis të tillë e përkeqëson gjendjen dhe përfundimisht rezulton në një diagnozë të çrregullimit të ankthit.

Simptomat psikike

Ankthi mund të jetë shumë i ndryshëm në intensitet. Te disa njerëz, ankthi shfaqet vetëm përmes shqetësimeve dhe problemeve të zakonshme. Ndonjëherë ankthi është aq i fortë saqë shkakton një sërë simptomash psikike dhe më shpesh ndodhin:

– ankth dhe jo rehati

– frikë nga humbja e kontrollit

– mungesa e vetëbesimit

– frikë iracionale

– nervozizëm

– mos stabilitet emocional

– dyshime

– pafuqi

Simptomat fizike

Ankthi pothuajse gjithmonë shoqërohet me simptoma fizike. Një person ndjen tension në pjesë të ndryshme të trupit dhe mund të shfaqen gjithashtu:

– lodhje, marramendje, mundim

– mungesë gjumi

– çrregullime kronike të tretjes,

– përshpejtim i rrahjeve të zemrës

– djersitje e tepruar,

– vështirësi në frymëmarrje.

Mjekimi

Njerëzit me probleme të ankthit shpesh vizitojnë psikologun. Për më tepër, ankthi mund të trajtohet, por është shumë e rëndësishme të reagoni në kohë dhe të kërkoni ndihmë profesionale.

Terapia e sjelljes, e cila përpiqet të ndryshojë sjelljen dhe mendimin e personit, ka qenë jashtëzakonisht e dobishme. Pjesëmarrja në grupe mbështetëse dhe njohja e njerëzve që kanë kaluar nëpër gjëra të ngjashme ose më të këqija mund të ndikojnë një person duke i inkurajuar ata jo vetëm në luftën e tyre.

Po kështu, do të ishte mirë nëse një person mëson teknikat e relaksimit dhe frymëmarrjes së duhur që mund t’i përdorë kur gjendet në një situatë që mund të shqetësojë ose të shkaktojë stres.