Qeveria Zvicerane tha këtë javë se nuk përkrahë planet për të sulmuar nje nen për “blasfemi“ (fyerje e besimit fetar) në kodin penal të shtetit pavarësisht lëvizjeve të ngjashme në vendet e tjera në kohët e fundit.

Deklarata e qeverisë erdhi pasi deputeti i gjelbër Liberal Beat Flach tha se një nen në kodin penal se ai që bën blasfemi ndëshkohet me një gjobë nuk kishte vend në një shtet “laik dhe liberal”.

Sipas artikullit në fjalë, çdo person “që fyen publikisht apo me keqëdashje ose tallet me bindjet fetare të të tjerëve dhe në veçanti besimin e tyre në Zot” mund të gjobitet.

Përveç kësaj, gjobat mund të imponohen ndaj çdo personi “i cili me vetëdëshirë pengon, përçmon ose tallet publikisht me një akt adhurimi” ose “që tallet me një vend apo objekt që ka për qëllim një ceremoni fetare ose një akt adhurimi”.

Por në një mocion i paraqitur para parlamentit zviceran, Flach tha se artikulli do të thoshte se besimi fetar nuk mund të kritikohej në të njëjtën shkallë si pikëpamjet e tjera botërore.

Ai gjithashtu argumentoi se e drejta e njerëzve për të praktikuar lirisht fenë e tyre ishte e garantuar nga legjislacioni tjetër zviceran duke përfshirë dispozita që ndalonin nxitjen ndaj urrejtjes racore ose diskriminimit, përcjell albinfo.ch

Ai vazhdoi të theksonte se vendet, përfshirë Irlandën, Maltën dhe Francën, tashmë kishin goditur nenin blasfemik nga librat e tyre.

Por qeveria zvicerane doli në mbrojtje të gjobave për sulme ndaj fesë.

Në të vërtetë, ka pasur më pak se 30 dënime penale sipas ligjit së blasfemës nga viti 2011 në 2017, sipas mediave zvicerane, ndërsa rasti i fundit i profilit të lartë ishte në vitin 1960, kur piktori zviceran Kurt Fahrner u gjobit me 100 franga zvicerane dhe mbajti tre ditë burg për pikturën e tij të një gruaje të zhveshur.