Bylbyl Hazir Breçani

Vajto xhaketë e vjetër luftëtari,

Lule-plagët me kujtime lufte,

Vajto atë burrë që ra nën plagë zjarri,

E mbeti lis në këmbë, nën palë flamuri.

 

Bylbyl që këngën zogjve ti ua vodhe,

Dhe me to këndove himnin e lirisë,

Me pika gjaku ëndrrën ia blatove,

Bujanit tënd, kurorës së Malësisë.

 

Klonin në Koshare e theve me afsh prilli,

Kur sllavët thurnin të vdekjes pëlhurë,

Plumbi ta stolisi ballin tënd prej divi,

Vdekja në gjunjë, tribun, nuk të pa kurrë.

 

Krejt fjalët e burrnis i mbijnë tek buza,

Krejt fjalët e dhimbjes i gëlojnë në sy,

Krejt tingujt e lahutës dridhen në tela,

Tek Lugjet e Verdha, Baca qumësht pi.

 

Mungon në logun e burrave djali trim,

Shtatlartë që i turret diellit ta kapë me dorë,

Ai që qan për dhimbjen e foshnjes në djep,

Në vdekjen e tij historia shkon dasmorë.

 

Këndo xhaketë e vjetër luftëtari,

Bylbylin që s’e nxë dot asnjë këngë,

Pranvera po të shkund dëshirat tek varri,

Dhe dhimbja e ujvarës po të bëhet nënë.

 

RAJMONDA MALEÇKA

Tiranë