Parashikimi/ Këto mund të jenë ekonomitë më të mëdha në botë deri në vitin 2030

Shtatë nga 10 ekonomitë më të mëdha në botë deri në vitin 2030 ka të ngjarë të jenë tregje të reja në zhvillim.

Parashikimi për një tronditje të renditjes së produktit të brendshëm bruto në botë vjen në parashikimet e reja afatgjata të Standard Chartered Plc, e cila përfshin një parashikim për Kinën që të bëhet ekonomia më e madhe deri në vitin 2020, duke përdorur normat e këmbimit të paritetit të blerjes dhe PBB-në nominale.

India ka të ngjarë të jetë më e madhe se SHBA-të në të njëjtën periudhë kohore, ndërsa Indonezia do të hyjë në 5 ekonomitë e para.

“Parashikimet tona afatgjata të rritjes mbështeten në një parim kyç: pjesa e vendeve të PBB në botë duhet të konvergojë përfundimisht me pjesën e tyre të popullsisë së botës, të nxitur nga konvergjenca e PBB-së për frymë ndërmjet ekonomive të përparuara dhe atyre në zhvillim,”- deklaruan ekonomistët e Standard Chartered të udhëhequr nga David Mann.

Ata projektojnë rritjen e trendeve për Indinë që të përshpejtohet në 7.8 për qind deri në 2020, ndërkohë që Kina do të moderojë deri në 5 për qind deri në vitin 2030 duke reflektuar një ngadalësim të natyrshëm, duke pasur parasysh madhësinë e ekonomisë.

*Bloomberg News