Shkruan: Florim Zeqa        27.06.2024

“Mirëdita-Dobar Dan” njihet si një festival kulturor që promovon solidaritetin, tolerancën, dialogun ndëretnik, dialogun ndërshtetëror. “Mirëdita-Dobar Dan” mbahet një herë në vit, në mënyrë alternative në Prishtinë dhe Beograd, me qëllim që ta afrojë skenën kulturore serbe me Kosovën dhe anasjelltas, për të prezantuar skenën bashkëkohore kulturore dhe artistike të Kosovës dhe Serbisë.

Kosova e vogël në përballjen me botën e madhe demokratike

Për dallim nga festivali “Mirëdita-Dobar Dan”, dialogu i Brukselit mes Kosovës dhe Serbisë për qëllim ka normalizimin e marrëdhënjve mes dy shteteve dhe popujve.

Sjellja e kryeministrit Albin Kurti është aq e ngurtë sikur Kosova të ishte superfuqi botërore!

Aq të mëdha dhe të fuqishme janë reagimet e kryeministrit Albin Kurti ndaj bashkësisë ndërkombëtare saqë përmasat gjeografike të shtetit më të vogël dhe më të dobët në aspektin ushtarak dhe ekonomik nuk e durojnë dot “gjigantin” e politikës kosovare!

Për ata që nuk e kuptojnë përkufizimin e mësipërm politik, po ua sjellë ndërmend që nuk po flas nga asnjë lloj ndikimi politik dhe as preference partiake, pasi jam apartiak dhe i pavarur në analizat e mia politike, por po reagoj si qytetar i lirë i shtetit të Kosovës që i përcjellë më vemëndje zhvillimet politike, i nxitur nga dashuria e pafundme për vendin e jo për politikanët.

Vërtetë është situatë paradoksale kur një OJQ apo një organizatë qytetare siq është INTEGRA po bën punë më të mira për vendin sesa liderët shtetëror!

Dallimi mes artit dhe politikës, i madh dhe substancial

Festivali “Mirëdita-Dobardan” është një ngjarje kulturore që daton nga viti 2014 dhe mbahet një herë në vit, e cila i jepë hapësirë artit, kulturës, debatit publik dhe pikërisht kjo e bën festivalin unikat në hapësirat ballkanike.

Festivali “Mirëdita-Dobardan” bashkon artistë, aktivist të të drejtave të njeriut, aktivistë të fushës së artit dhe kulturës, veprimtar dhe figura publike nga Kosova dhe Serbia. Festivali kontribuon në perspektivën rajonale dhe nxitë bashkëpunimin dhe ndërtimin e paqes në rajonin e Ballkanit.

Për dallim nga festivali apolitik që promovon paqen dhe bashkëpunimin kulturor mes dy popujve, politika nacionaliste në Serbi dhe Kosovë po nxitë përçarje dhe konflikte ndëretnike në këtë pjesë të rajonit të Ballkanit!

Kësaj politike përçarëse dhe luftënxitëse në Ballkan është duke i kontribuar edhe një pjesë e bashkësisë ndërkombëtare, në veçanti e BE-ja e cila është duke ndikuar për të keq nga politika dualliste dhe e njëanshme, e cila nuk po arrinë të ndërtojë strategji unike për zgjidhjen përfundimtare të çështjes së Kosovës, gjegjësisht për detyrimin dypalësh në përafrimin e qëndrimeve dhe arritjen e marrëveshjes përfundimtare ligjërsiht të obligueshme për të dyja palët.

Festivali i sivjetshëm, i 11-ti më radhë “Mirëdita-Dobar Dan” organizuar nga Nisma e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut, Iniciativat Qytetare (Serbi) dhe organizata Integra (Kosovë), kishte për qëllim të përfaqësojë një kombinim të artit dhe skenës kulturore mes dy popujve, por edhe të komunikimit ndëretnik për të kaluarën dhe të ardhmen u ndërpre për shkak të protestave të grupeve ekstremiste serbe.

Duket ashiqare se dështimi i fundit i dialogut të 26 qershorit në Bruksel, respektivisht fakti i mos takimit mes kryeministrit Albin Kurti dhe presidentit serb Aleksandër Vuçiq, për më tepër se paaftësi e ndërmjetësve të dialogut Borrel dhe Lajçak, është mjegull artificiale e cila i shkon për shtati vetëm Serbisë në avancimin e saj politik kundrejt Kosovës.

Sikurse që nuk ka zgjidhje të problemeve me fqinjin verior pa dialog, nuk ka as përspektivë evro-atlantike të Kosovës pa miq dhe pa koordinim me bashkësinë ndërkombëtare, e cila e na ndihmoj në çlirimin dhe pavarësimin e vendit.