Akademi Përkujtimore Jubilare për Heroin e Kosovës, Bylbyl Breçani i Epopesë historike të Koshares

Akademia Përkujtimore Jubilare për heroin Bylbyl Hazir Breçani, 50-Vjetorin e Lindjes tij (13 maj 1974, Tropojë), 25-Vjetorin e rënies tij (25 qershor 1999, Gjakovë); 25-Vjetorin e Epopesë historike Koshares; 25-Vjetorin e Lirisë Republikës Kosovës; mbajtur Tiranë, metropolin shqiptar, ne “Tirana International Hotel & Conference Centre” (sallaBalsha“), me 13 maj 2024, me 152 Ftuar Nderi nga Shqipëria, Kosova, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi, Lugina e Preshevës e Sanxhaku, Amerika, Anglia, Zvicra, Gjermania, Franca, Norvegjia, Greqia, Turqia, Azia, etj.

Kjo Akademi Përkujtimore Jubilare e 13 majit 2024 u mbajt nën Patronatin e MSc. Ramiz TafilajDrejtor iPërgjithshëm i “Gazeta e Alpeve“, Antar i Bordit Këshillues Këshillit Ambasadorëve Shqiptarë; filantrop i mirënjohurshqiptaro-amerikan; biznesmen, botues, veprimtar i ÇështjesKombëtare Shqiptare; kontributor i arsimit, kulturës, shtypit, letërsisë shqiptare; etj.

Bylbyl Hazir Breçani i Epopesë Koshares, i Brigadës138 “Agim Ramadani” mban këto vlerësime e nderime:*“Hero i Kosovës” (Kosovë, 2019); *“Dëshmor i Kombit” (Kosovë, 2017); *“Dëshmor i Atdheut” (Shqipëri, 2004); *Medaljen “Gjergj Kastrioti– Skënderbeu” (Kosovë, 2019); *“Qytetar Nderii Tropojës (Shqipëri, 2018); *“QytetarNderii komunës Bujan (Tropojë); *“Mirënjohjenga Shtabii Përgjithshëm i Ushtrisë Çlirimtare Kosovës (UÇK);*“Mirënjohjenga Ministria e Mbrojtjes e Republikës Kosovës; *Medaljen “Me besim Zot, Atdhe e Shtet” (Kosovë, AAK, 2021); *Çmimin e Madh “Yjet e Kombit”(“Takimi i Madh i Prishtinës, 2024”);*Shkolla Markaj, vendlindje, e mori emrin e Tij (Tropojë); *Një rrugë qytetin e Bajramcurrit e mban emrin e Tij (Tropojë); *Njërrugë komunën e Prishtinës, kryeqytetin e Republikës Kosovës, e mban emrin e Tij; *Akademi PërkujtimoreJubilare për Heroin Bylbyl Hazir Breçani 20 vjetorin e rënies Tij, nën patronatin e Kryeministrit Republikës Kosovës, Sh.T.Z. Ramush Haradinaj (24 qershor 2019, Muzeun Historik Kombëtar Tiranë, salla “UNESCO”); *Konkurs Poetik Kombëtar për heroin Bylbyl Hazir Breçani(Shqipëri, 2019); *Themelohet Çmimi i LartëBylbylBreçani vitin 2021; * Dhjetra këngë, poezi, artikuj, kumtime, i janë kushtuar Heroit Bylbyl Hazir Breçani (vitet 1999-2024); *13 maj 2024;- Akademi PërkujtimoreJubilare për Heroin Bylbyl Hazir Breçani (Tiranë); *Nëntor2024- do ngrihet Memoriali për Epopenë e Koshares dheShtatorja për Bylbyl Hazir Breçanin, një nga 114 Heronjtë e Brigadës 138 “Agim Ramadani”, përbëjnë një Kompleksskulpturor, muzeal, natyror, rrugënBylbyl BreçaniTropojë e, mirëpritet përurohet prag Festës Flamurit, Nëntor 2024.

këtë veprimtari nderuan me praninë e Tyre: Sh.T.Z. Skënder F. DurmishiAmbasador i Republikës Kosovës Tiranë; Z. Rrustem Berisha- ish Komandant i Brigadës 138 “Agim Ramadani” dhe i Epopesë historike Koshares, ish-Ministër i Mbrojtjes Republikës Kosovës; Z. Anton Qunideputet i Kuvendit Republikës Kosovës, ishMinistër i Mbrojtjes Republikës Kosovës; ambasadorGenc MuçajDrejtor Ekzekutiv i Këshillit AmbasadorëveShqiptarë; dr. Islam Laukaish Ambasador i Republikës Shqipërisë Prishtinë; Gjeneral Skënder Doçi- ishKomandant i BatalionitAtlantiku Kosovës, Prof. dr. Salih Krasniqi nga Prishtina, studiues, mjek, pjesmarrës e veteran itri luftërave, Kosovë-Lugina e Preshevës-Maqedoni e Veriut; Gjeneral Fadil Hadërgjonaj, kolonel Feriz Trezhnjeva, nënkolonel Rakip Sadikajndër drejtuesit e lartë dhe shquar Brigadës 138 “Agim Ramadani” dhe Epopenë e Koshares; ushtarak i lartë, pedagog, politikan Eduard Abazi dhe ushtarak i lartë e pedagog Ylli Mici, stërviten Dy Grupet e para Guerrile nga Kosova (1991) si Adem Jashari, Sali Çekaj e 105 tjerë; Armina Nuraj- kryetare e Zyrës përRajonin e Sanxhakut Këshillin Kombëtar Shqiptar (KKSH) RS e me qendër Luginën e Preshevës; ushtarakë të lartënga Tropoja që kontribuan ndërvite për Luftën dhe Lirinë e Kososvës, si: Gjeneral Muhamet Bupapaj, kolonel ZenelKuana (tevona, edhe ish Prefekt i Qarkut te Kukesit), kolonelet Halil Kuçana, Idriz Kuca, Besnik Sylaj, nenkolonelet Rexhep Kortoçi, Rakip Sadikaj, Besim Kuçana, Mehmet Mehmetaj, ushtarakët Kujtim Vatoci, Avni Hoxha, Avni Baliaj; e shumë të tjerë.

Nderonin me praninë e tyre edhe vëllezër e motra dhedajët (nga Puka) të heroit të shquar Bylbyl Hazir Breçani, sidhe djemë e vajza të xhaxhallarëve, kushërinj të afërm etj.

Fjalën e Hapjes e mbajti dr. Islam LAUKA- ishambasador i Republikës Shqipërisë Republikën e Kosovës, ish Drejtor i Përgjithshëm i Drejtorisë sëPërgjithshme të Organizatave Ndërkombëtare në MPJ tëShqipërisë, autor i disa monografive studimore për Kosovën.

Kumtimin për Epopenë historike Koshares dhe heroin Bylbyl Hazir Breçani e mbajti ish-Komandanti i Brigadës 138 “Agim Ramadani” Koshares, Rrustem Berisha- ish Ministëri Mbrojtjes i Republikës Kosovës, ish deputet i Kuvendit Republikës Kosovës.

Sh.T.Z. Skënder F. DurmishiAmbasador i Republikës Kosovës Shqipëri, e Përshendeti Akademinë PërkujtimoreJubilareBylbyl Breçani“, ku e vlerësoi lart veprimtarinë e heroit Breçani, Epopenë historike Kosharës dhe 114 heronjtë e saj dhe Luftën e UÇK për Lirinë dhe Pavarësinë e Republikës Kosovës.

MSc. Ramiz Tafilaj, i ardhur nga Teksasi i Amerikës, e përshendeti Akademinë Përkujtimore Jubilare, emër Këshillit Ambasadorëve Shqiptarë.

këtë Akademi Përkujtimore Jubilare u dorëzuan edheMirënjohje akorduara ngaTakimi i Madh i Prishtinës, 2024″: Çmimi i Madh “Mirënjohja Shqiptarepër gjeneralRrustem Berisha; Çmimi i Madh “Lavdi KombëtarepërHeronjtë e Kombit, Sali Çekaj dhe Agim Ramadani, tre ngadrejtuesit kryesorë Epopesë historike Koshares, një ngaepopetë shquara historinë kombëtare shqiptare ngapellazgo-ilirët deri kohën e sotme.

MSc. Besa Tafilaj-Pinchotti, drejtore Ekzekutive e Organizatës Familjeve Ushtarakëve Shteteve Bashkuara Amerikës, e përshendeti me një video-mesazhnga Uashington D.C. Akademinë Përkujtimore Jubilare përheroin Bylbyl Hazir Breçanin, dhe vlerësoi ish Brigaden 138 “Agim Ramadani”, Epopenë e Koshares dhe 114 heronjtë e saj. Theksojmë se Besa Tafilaj-Pinchotti ka qënë gazetare e ekranit dhe e terrenit rrjetet e mëdha televizive amerikaneTV ABC dhe TV NBC dhe ka spikeruar dhe përgaditëemisione televizive edhe për luftën dhe periudhën e pasluftës Kosovës.

këtë Akademi Përkujtimore Jubilare u dorëzuan ngaKryetari i Këshillit Kombëtar Organizativ iTakimit Madh Prishtinës“, Ramiz Tafilaj, edhe Mirënjohje akorduarangaTakimi i Madh i Prishtinës, 2024″, Çmimi i Madh “Yjete Kombit” për 114 heronjtë e Epopesë Koshares, ku disaprej tyre e kanë marrë familjarët Takimi i Madh iPrishtinës, 27 prill 2024″ dhe tjerat do iu ndahen familjeve heronjëve nga Shoqata e Veteranëve ish-Brigadës 138 “Agim Ramadani” Epopesë Koshares, me interesimin e drejtpërdrejt kryetarit saj, Agron Jusufi dhe stafit drejtues saj.

këtë Akademi Përkujtimore Jubilare u akordua edheÇmimi i LartëBylbyl Breçani” (themeluar dhjetor 2021), kësaj here, për 113 heronjtë e Epopesë Koshares, duke uadorëzuar Panelin e Akademisë, cilët (sipas bisedimeve e dakordësive paraprake) do iu ndahen familjeve heronjëvenga Shoqata e Veteranëve ish-Brigadës 138 “Agim Ramadani” Epopesë Koshares, me interesimin e drejtpërdrejt kryetarit saj, Agron Jusufi dhe stafitdrejtues saj.

Znj. Amina Nuraj- kryetare e Zyrës KKSH përRajonin e Sanxhakut (zyrë e hapur nëntor 2023, Novi Pazar-Pazari i Ri) e përshendeti emër Zyrës e Shqiptarëve Sanxhakut, Akademinë Përkujtimore Jubilare.

Skulptori i shquar, Isa Baliaj, Mjeshtër i Madh, foli nëAkademinë Përkujtimore Jubilare si autor i veprës:Memoriali për Epopenë historike Koshares dhe Shtatorene Bylbyl Hazir Breçanit, njëri nga 114 heronjtë e Koshares e Kombit, që do ngrihet Tropojë, në Qytetin e Alpeve“, rrugën qytetse me emrin e heroit dhe do tëpërurohet në prag të festës së Flamurit, në Nëntor 2024.

Të Ftuarit e Nderit, të pranishëm në këtë event, dëgjuannë sallenBalshazërin origjinal të Heroit të Kombit, Sali Çekaj, një nga themeltarët e UÇK-së e drejtuesit e Epopesë sëKoshares, mbajtur para bashkëatdhetarëve në mars 1998 nëShtutgard të Gjermanisë, si dhe sekuenca filmike origjinalenga ngjarje historike lavdimadhe e 9 prillit 1999 të Thyemjessë Kufirit sekullor Shqiptaro-Shqiptar në Kosharenlegjendare, tuj këndue “Jam krenar se jam Shqiptar, Jam krenar se jam Kosovar”.

U paraqit edhe video-montazhi “Po vjen BylbylBreçani”, ku shfaqej heroi në rradhët e Brigadës 138 “Agim Ramadani”, në veprimtari luftarake të Epopesë së Koshareslegjendare.

Akademinë Përkujtimore Jubilare e përshendetën me fjalë zemre dhe me këngët e tyre për heroin, si: këngtarjakombëtare Fatmira BreçaniMjeshtër e Madhe, këngtari ishquar shqiptar, nga Presheva, Arian Agushi (Gold AG) dhekëngëtarja e mirënjohur Dava Gjergji nga Puka.

Këngtarja 7-vjeçare nga Tropoja, Amla Muçaj, artiste me të ardhme, recitoi poezinë me tri strofaHeroi im, BylbylBreçani”.

Në emër të Familjes së Heroit të Epopesë së Koshares, Bylbyl Hazir Breçani, përshendeti me mirënjohje Adem Hazir Breçani, vllau i tij.

Në Akademinë Përkujtimore Jubilare (sipas traditës së“Gazeta e Alpeve”) u ndanë edhe disa Mirënjohje ngaTakimi i Madh i Tiranës, 2023” dheTakimi i Madh iPrishtinës, 2024”, si Çmimi i Madh “Nënë Tereza” përShoqatën Kulturore Shqiptaro-Gjermane “Sali ÇekajnëGjermani dhe për Shoqatën Humanitare Kulturore “Salih Çekajnë Zvicër, si edhe për drejtuesit e tyre: Z. Osman Ferizi (Gjermani) dhe Z. Saim Tahiraj (Zicër); Çmimi i Lartë“Pjetër Bogdani” për veprimtarin e shquar atdhetar-humanitar-sportiv, Z. Bekë Osmonaj në Deçan-Pejë tëKosovës; “Mirënjohjepër Z. Safet Martinaj në Prishtinë përkontribute kulturore e humanitare,si dhe në marrrëdhënietndërshqiptare, ndërballkanike, e ato shqiptaro-amerikane; sidheMirënjohjeedhe për disa personalitete të tjera.

Në përfundim të Akademisë Përkujtimore, në sallatBalshadheAkernatë “Tirana International Hotel & Confernce Centre” në Tiranë, pjesmarrësit bënë foto-kujtime, shkëmbyen biseda e adresa, etj. duke faleminderuarorganizatorët, donatorët, personalitetet e larta të shquara, këngtarët vip, etj. dhe shprehur vlerësime të larta për nivelin e mirë të Akademisë të 13 majit 2024.

Ramiz LUSHAJ

Tiranë, 14 maj 2024