Historia e një studenti që hëngri spageti pesë ditë në salcë, të cilat i la në kuzhinë në temperaturë dhome, nisi një histori për rreziqet e ushqimit që nuk ruhet siç duhet pas gatimit

Sipas mediave të huaja, një 20-vjeçar nga Brukseli i Belgjikës ka vdekur pasi ka ngrënë një tepsi me makarona të ngrohur në salcë domatesh.

Siç raporton “The Sun”, ai u gjet në shtrat nga prindërit e tij disa orë më vonë. Pak para vdekjes së tij të papritur, studenti hëngri shpageta të gatuara para pesë ditësh në salcë, të cilat i la në kuzhinë në temperaturë dhome.

Pas një dite në shkollë, ai ngrohi një vakt në mikrovalë dhe shkoi të merrej me sport. Mirëpo, pas vetëm gjysmë ore, ai u kthye në shtëpi me dhimbje koke, dhimbje barku dhe të përziera.

Sipas një raporti për këtë rast, të botuar në Journal of Clinical Microbiology, gjatë asaj kohe djali “volli shumë” dhe pësoi dy episode “diarreje ujore” dhe ra në gjumë rreth mesnatës.

Kur prindërit e tij, të shqetësuar për gjendjen e djalit të tyre, sepse e dinin se ai nuk ishte mirë një natë më parë, erdhën për ta vizituar në orën 11:00 të ditës tjetër, ai tashmë kishte vdekur.

Autopsia përcaktoi se ishte rreth orës katër të mëngjesit, që është rreth 10 orë pasi ai kishte konsumuar makaronat në salcën e domates. Autopsia më vonë zbuloi një helmim të dyshuar ushqimor të shkaktuar nga bakteri Bacillus cereus.

Mësohet se i riu kishte nekrozë centrilobulare të moderuar të mëlçisë, e cila me siguri ka shkaktuar mbylljen e organeve të tij.

– Spageti u mbajt në temperaturë ambienti për disa ditë. Kjo lejoi që Bacillus cereus të rritet në përqendrime shumë të larta dhe të prodhojë përqendrimin e lartë të toksinës (14.8 mg/g) që gjendet në makarona, e cila ndoshta është përgjegjëse për rezultatin fatal, thanë autorët e raportit.

Vdekja e një personi e cila ndodhi në vitin 2008, u raportua për herë të parë në vitin 2011. Por historia e tij u rishfaq këtë vit pasi disa video në TikTok dhe postime në Reddit paralajmëruan për rreziqet e “sindromës së orizit të skuqur”.

Termi i referohet një lloj helmimi ushqimor të shkaktuar nga ngrënia e ushqimit të ngrohur që nuk është ruajtur siç duhet – duke përfshirë por pa u kufizuar në oriz.

Kjo për shkak se ushqimi i papjekur përmban spore Bacillus cereus që mund të mbijetojnë kur ushqimi është gatuar. Nëse ushqimi lihet në temperaturën e dhomës, sporet mund të rriten në baktere, të cilat do të shumohen dhe mund të prodhojnë toksina që shkaktojnë të vjella dhe/ose diarre.

Kur toksinat formohen në ushqim para se të hahet, një person zakonisht sëmuret nga një deri në gjashtë orë më vonë. Sa më gjatë të lihet ushqimi i gatuar në temperaturën e dhomës, aq më shumë ka të ngjarë që bakteret ose toksinat ta bëjnë ushqimin të pasigurt për t’u ngrënë.

Ushqimet që shkaktojnë më shpesh këtë lloj sëmundjeje janë makaronat, patatet dhe orizi.

Toksinat mund të zhvillohen edhe në zorrën e hollë pas konsumimit, duke shkaktuar helmim nga ushqimi gjashtë deri në 15 orë pas ngrënies.

Ushqimet që shkaktojnë këtë lloj bakteri përfshijnë peshkun, produktet e qumështit, salcat, supat dhe mishin.

Përdoruesit e rrjeteve sociale u tmerruan kur mësuan se një gjë e tillë mund t’i vriste lehtë dhe potencialisht.

Sipas këshillave shëndetësore, në veçanti orizi duhet të shërbehet sapo të jetë gatuar, por nëse kjo nuk është e mundur, duhet të ftohet sa më shpejt të jetë e mundur – në mënyrë ideale brenda një ore – dhe të mbahet në frigorifer jo më shumë se një ditë. derisa të nxehet përsëri.

Kur nxehet, duhet të jetë i nxehtë deri në fund dhe nuk duhet të ringrohet kurrë më shumë se një herë.