Eddie Jaku gjithmonë e ka konsideruar veten fillimisht gjerman, së dyti hebre. Ai ishte krenar për vendin e tij. Por e gjithë kjo ndryshoi në nëntor 1938, kur ai u rrah, u arrestua dhe u dërgua në një kamp përqendrimi. Gjatë shtatë viteve të ardhshme, Eddie përballej çdo ditë me tmerre të paimagjinueshme, fillimisht në Buchenwald, më pas në Aushvic, më pas në një marshim vdekjeje nazist. Ai humbi familjen, miqtë, vendin e tij.

Për shkak se ai mbijetoi, Eddie bëri betimin për të buzëqeshur çdo ditë. Ai u bën homazhe atyre që humbën duke treguar historinë e tij, duke ndarë mençurinë e tij dhe duke jetuar jetën e tij më të mirë të mundshme. Ai tani beson se është ‘njeriu më i lumtur në tokë’.

Romani me një njëjtin titull u botua kur Eddie mbushi 100 vjeç. Ky është një kujtim i fuqishëm, zemërthyes dhe në fund shpresëdhënës se si mund të gjendet lumturia edhe në kohërat më të errëta.

Mësimi 1: Mirënjohje dhe vlerësim

Njeriu më i lumtur në Tokë kupton fuqinë e mirënjohjes dhe vlerëson gëzimet e thjeshta në jetë. Duke kultivuar një qëndrim mirënjohjeje, ai gjen lumturinë në momentin e tanishëm dhe gëzon bekimet që ka, sesa të qëndrojë në atë që i mungon.

Mësimi 2: Të jetosh në të tashmen

Ai ka mësuar rëndësinë e të jetuarit në momentin e tanishëm, duke hequr dorë nga pendimet nga e kaluara dhe shqetësimet për të ardhmen. Duke e zhytur plotësisht veten këtu dhe tani, ai gjen gëzim dhe përmbushje në të tashmen, duke shfrytëzuar maksimalisht çdo ditë.

Mësimi 3: Kultivimi i marrëdhënieve domethënëse

Njeriu më i lumtur në Tokë njeh rëndësinë e marrëdhënieve të forta dhe domethënëse. Ai investon kohë dhe përpjekje në ushqimin e lidhjeve të tij me të dashurit, duke nxitur lidhje të thella besimi, dashurie dhe mbështetjeje. Ai e kupton se lumturia shpesh gjendet në shoqërinë e atyre që kanë më shumë rëndësi.

Mësimi 4: Përqafimi i autenticitetit

Ai përqafon veten e tij të vërtetë dhe jeton autentikisht. Njeriu më i lumtur në Tokë e kupton se përpjekja për t’u përshtatur me pritshmëritë shoqërore ose kërkimi i miratimit nga të tjerët vetëm çon në palumturi. Duke përqafuar veçantinë e tij dhe duke qenë i sinqertë me veten, ai gjen lumturinë dhe përmbushjen e mirëfilltë.

Mësimi 5: Gjetja e qëllimit dhe kuptimit

Të kesh një ndjenjë qëllimi dhe kuptimi është jetike për njeriun më të lumtur në Tokë. Ai identifikon pasionet, vlerat dhe gjërat që i japin atij një ndjenjë përmbushjeje. Duke i rreshtuar veprimet dhe qëllimet e tij me qëllimin e tij, ai përjeton një ndjenjë të thellë kuptimi dhe kënaqësie.

Mësimi 6: Praktikimi i kujdesit për veten

Njeriu më i lumtur në Tokë i jep përparësi kujdesit për veten dhe e kupton rëndësinë e ushqyerjes së mirëqenies së tij fizike, mendore dhe emocionale. Ai kërkon kohë për t’u përfshirë në aktivitete që i sjellin gëzim, zvogëlojnë stresin dhe rimbush energjinë e tij. Duke u kujdesur për veten, ai mund të shfaqet më mirë për të tjerët dhe të ruajë lumturinë e tij.

Mësimi 7: Përballja me sfidat

Njeriu më i lumtur në Tokë e di se jeta nuk është pa sfida. Në vend që t’i shmanget ose t’i zërë ato, ai i sheh sfidat si mundësi për rritje dhe mësim. Ai zhvillon qëndrueshmëri dhe një mentalitet pozitiv, duke riframuar prapambetjet si gurët që shkelin drejt suksesit. Duke përqafuar sfidat, ai gjen lumturinë në kapërcimin e pengesave dhe duke u bërë një version më i mirë i vetvetes.

Këto janë disa nga mësimet e vlefshme që mund të mësojmë nga njeriu më i lumtur në Tokë. Duke i përfshirë këto parime në jetën tonë, ne mund të kultivojmë lumturi dhe të udhëheqim një ekzistencë më përmbushëse.