Sot në mëngjes, në Greqi kanë filluar zgjedhjet parlamentare, proces që u parapri dje nga votat e hedhura nga qytetarët grekë të regjistruar jashtë vendit.

Rreth 9,8 milionë qytetarë do të votojnë në 21 529 qendra votimi për të zgjedhur deputetët e ardhshëm të parlamentit grek.

Për herë të parë në garë janë edhe 7 kandidatë shqiptarë, të cilët ndonëse garojnë për forca të ndryshme politike në fokus kanë emigracionin dhe problematikat e lidhura me të, Diaspora Shqiptare ju sjell më poshtë edhe profilet e këtyre 7 kandidatëve shqiptarë:

Paty Vardami

Patty Vardami është anëtare e Nismës së Emigrantëve dhe Solidaritetit Shqiptar. Ajo ka interes të veçantë për zbatimin e juridiksionit shoqëror në praktikën politike.

Vardami ka lindur në Tiranë dhe ka emigruar me familjen në Athinë në vitin 1991. Ajo ka kryer studimet për Administrim Biznesi në Universitetin e Pireut te cilat me pas i vazhdoi në Londër, ku u diplomua në Studime Politike dhe Sociale nga City University, Londër dhe Filozofi dhe Art Bashkëkohor nga Kolegji Goldsmiths.

Ka punuar në fushën e biznesit, artit bashkëkohor dhe social në Tiranë, Londër dhe Athinë. Ajo është një feministe dhe aktiviste për të drejtat e emigrantëve dhe një nga anëtaret e para të lëvizjes European Diem25.

Makrina Viola Kosti

E pranishme në betejat shoqërore dhe me poste të përgjegjshme në partinë e saj, ajo konsideron se mund të kontribuojë në fushën e punës parlamentare.

Në “rritje ekonomike për pak” të së djathtës ajo kundërshton “ekonominë për mirëqenien sociale”, e cila fillon me pjesëmarrjen e qytetarëve nga komunitetet dhe rajonet lokale dhe arrin planifikimin qendror demokratik për të përmbushur nevojat e vërteta sociale.

Si e re, nënë dhe nënpunëse ajo i njeh problemet dhe qorrsokakët e njerëzve të brezit të saj. “Në një Republikë përfaqësuese, ku qytetari është mënjanuar nga qendrat vendimmarrëse, bëj thirrje që ta kapërcejmë këtë hendek me zërin tonë në parlament” thotë ajo.

Makrina Viola Kosti ka lindur në vitin 1984 në Koricë dhe është rritur në Follorinë. Që nga viti 2010 ajo jeton në Thermi me bashkëshortin dhe dy fëmijët e tyre.

Ajo është doktoreshë në departamentin e Shkencave Kompjuterike të AUTH-së dhe punon si studiuese postdoktorale në Institutin e Teknologjive të Informacionit dhe Komunikimit (EKETA).

Sindorela Kalthi

Sindorela Kalthi është kandidate për deputete nga Prefektura e Rethymnit pranë KKE.

Ajo është anëtare dhe e zgjedhur në D. S. e Komunitetit Shqiptar në Rethymnon.

Sidorela është 29 vjeçe dhe ka lindur në Burrel të Shqipërisë. Ajo emigroi në Greqi në moshën 4-vjeçare dhe u rrit në Dioqezën e Rethymnos. Ajo është punonjës privat dhe vitet e mëparshme ka punuar në industrinë e hotelerisë.

Është diplomuar në Departamentin e Studimeve Filozofike dhe Sociale në Universitetin e Kretës

Ajo u organizua në Rininë Komuniste të Greqisë (KNE) në moshën 22 vjeçare dhe më pas kaloi në KKE.

Ajo që ajo thotë se e afroi më shumë me Partinë Komuniste dhe e organizoi, është lufta komuniste për punëtorët dhe të drejtat e popullatës dhe perspektiva e një shoqërie më të drejtë se ajo ku jetojmë sot, ku nuk do të ketë asnjë shfrytëzim të qenieve njerëzore. nga një njeri.

Është anëtare i Komitetit Rajonal të Rethymnon të KKE.

Ajo u zgjodh D. S. e shoqatës Xenod. Punonjësit dhe punonjësit e sindikatave të N. Rethymno.

Fatos Malaj

Fatos Malaj është një ndërmjetës ndërkulturor i certifikuar në Drejtorinë e të Huajve dhe Migracionit të Administratës së Decentralizuar të Atikës, me përvojë shumëvjeçare në ofrimin e shërbimeve në çështjet institucionale dhe ligjore që lidhen me emigrantët, gjë që e bën atë një ekspert të shkëlqyer të fenomenit të emigracionit në Greqi. Ai është njëkohësisht Anëtar Themelues dhe Kryetar i Organizatës Joqeveritare “AROGI”, organizatë me veprimtarë të njohur dhe jo vetëm në mbrojtje të të drejtave të njeriut. Si President i “AROGI”, Fatos Malai ka ndërmarrë një sërë nismash për përmirësimin e kuadrit legjislativ dhe institucional të imigracionit dhe njëkohësisht ka zbatuar dhe bashkërenduar veprime për imigracionin dhe shtetësinë. Fatos Malai është gjithashtu Këshilltar i Posaçëm për Emigracionin në Këshillin e Kërkimit dhe Dokumentimit të Gjeneratës 2.0 për të Drejtat, Barazinë dhe Diversitetin, dhe anëtar i Seksionit për të Drejtat e Njeriut dhe Politikat e Imigracionit në Lëvizjen për Ndryshim. Në të kaluarën, Fatos Malaj ka marrë pjesë në menaxhimin e programeve greke dhe evropiane në fushën e të drejtave të barabarta dhe përfshirjes sociale, programe që janë zbatuar nga institucione të mëdha dhe të akredituara kërkimore të vendit si Universiteti i Egjeut, Universiteti i Athinës. , Lobi Evropian i Grave dhe Universiteti Harokopeio. Ai ka shërbyer si anëtar i Këshillit të Integrimit të Emigrantëve në Bashkinë Korydallos dhe Athinë si dhe anëtar i Lëvizjes për Zhvillimin e Qytetarëve të Nikaia-Rentit. Gjatë periudhës 2012-2016 ka qenë anëtar i Seksionit për të Drejtat e Njeriut të Shteteve të Bashkuara të Amerikës. A. S. O. K. Prej vitit 2010 ka punuar si Partner dhe Këshilltar i Kryetarit të Bashkisë Nikaia-Renti për politikën e emigracionit, ndërsa në periudhën 2007-2010 ka punuar në Sekretariatin e Përgjithshëm për Arsimin e të Rriturve. Fatos Malai ka një aktivitet të gjerë rubrikash që mbulon çështje që lidhen me të drejtat e emigrantëve dhe përfshirjen sociale 

Antilian Kozai

Me çështje sociale dhe politike është marrë që në vitet e studentit. Ai është President i Rrjetit Rinor të Origjinës Migrante HORIZONTES, i cili synon të luftojë racizmin (institucional-social) ksenofobinë dhe diskriminimin social.

Ai është anëtar i Këshillit Qendror Rinor SYRIZA.

Antilian Kozai u rrit në Lamia. Është diplomuar me nota të larta në Departamentin e Shkencave Politike në Universitetin e Kretës dhe ka dy diploma master. Ka përfunduar programin master në Shkenca Politike dhe Sociologji (NCAA) dhe Departamentin e Politikave Sociale (Panteio). Në të kaluarën, ai ka punuar në fushën e kërkimit shkencor, teknologjisë kompjuterike dhe hotelierisë.

Angjelos Jahollari

Që në moshë të re ai u organizua në të majtë dhe si grek me origjinë shqiptare është përfshirë aktivisht në dukshmërinë politike dhe përfshirjen e emigrantëve të brezit të parë dhe të dytë. Ai është anëtar i Bordit Drejtues të Shoqatës “Horizontes”, një Rrjet i Mbarështuesve të Rinj Emigrantë.

Ka lindur në Chalkida në tetor 1997, është rritur në Amarynthos Evia dhe është kandidati më i ri për SYRIZA – P. S.

Ai ka studiuar në Departamentin e Menaxhimit të Biznesit në Universitetin e Egjeut dhe ka kryer studimet master në Departamentin e Studimeve Ekonomike në Universitetin e Athinës me specializim në Menaxhimin Ndërkombëtar dhe Strategjitë e Konkurrencës.

Krahas përvojës profesionale në fushën e tij të ekspertizës, tashmë që nga vitet studentore ai punon në fushën e kateringut, një industri tjetër e dobësuar dhe e nënvlerësuar rëndë, për të cilën ai njeh të drejtat dhe lufton përditë. Gjatë studimeve u zgjodh në Këshillin Drejtues të shoqatës studentore për të 4 vitet.

Duke qenë aktiv social dhe politik merr pjesë në kuvendet lokale dhe komunale, duke mbështetur iniciativat për hapësirat e gjelbra dhe publike, strehimin, kulturën, ushqimin dhe aty ku nevojitet drejtësi sociale.

Vitet e fundit ka qenë koordinator i Rinisë SYRIZA në Eube, duke rigjallëruar organizatën dhe duke ndërhyrë aktivisht në çështjet e Prefekturës.

Nikos Bilikas

Nikos Bilikas  është kandidati më i ri në moshë për deputet me PASOK-un në të gjithë Greqinë.

Ai kandidon në Selanik.

Krahas mbështetjes nga deputeti dhe zëvendëssekretar i Grupit Parlamentar të PASOK-ut, përgjegjës parlamentar për sektorin e energjisë, George Arvanitidis, Nikos Bilikas mbështetet edhe nga ish-kryebashkiaku i Selanikut, Janis Boutaris.

Yannis Boutaris, duke folur për Nikos Bilikas, theksoi ndër të tjera: “Nuk ka mesazh më të rëndësishëm shprese se përfshirja e të rinjve si Nikos Bilikas në politikë. Duhet guxim, guxim dhe vizion për të thënë se dikush pretendon të përfaqësojë Selanikun në skenën qendrore politike dhe Nikos i ka të gjitha. Unë personalisht mbështes kandidaturën e Nikos Bilikas me PASOK-un në Selanik”.