Një studim tregon se roboti i inteligjencës artificiale së ChatGPT mendohet se ka një mënyrë më të mirë për të trajtuar pacientët sesa mjekët e vërtetë.

Nga studimi u gjykua se roboti u jepte përgjigje cilësore dhe më empatike pyetjeve shëndetësore të botës reale në 79 për qind të rasteve. Dr Aaron Goodman, nga Universiteti i Kalifornisë në San Diego, tha: “Nuk e kam imagjinuar kurrë ta them këtë, por ChatGPT është një recetë që do të doja t’i jepja në kutinë time hyrëse. Mjeti do të transformojë mënyrën se si unë i mbështes pacientët e mi.”

ChatGPT u lançua vitin e kaluar nga OpenAI dhe përdor një nga modelet më të sofistikuara të gjuhëve të zhvilluara ndonjëherë. Hulumtimet e mëparshme treguan se ishte në gjendje të kalonte Provimin e Licencimit Mjekësor në SHBA, një test i marrë nga studentët përpara se të mund të praktikonin.

Studimi i fundit, i publikuar në “JAMA Internal Medicine”, ekzaminoi nëse roboti mund t’i përgjigjej me saktësi pyetjeve që pacientët u dërguan mjekëve në internet. Studiuesit krahasuan 195 përgjigje nga mjekët me përgjigjet e dhëna nga roboti.

Tre profesionistëve të licencuar të kujdesit shëndetësor iu kërkua të vlerësonin përgjigjet pa e ditur se kush i dha ato dhe 79 për qind e përgjigjeve të tyre të preferuara erdhën nga chatbot. Por Prof Anthony Cohn, i Universitetit të Leeds, tha: “Duke pasur parasysh prirjen e ChatGPT për të shpikur ‘fakte’ dhe për të halucinuar, do të ishte e rrezikshme të mbështetesh në çdo informacion faktik të dhënë.” /Top Channel