Arkeologët polakë dhe amerikanë zbuluan një statujë të Budës në një tempull të lashtë në qytetin antik të Berenices në Detin e Kuq.

Statuja e Budës mendohet se i përket shekullit të dytë para Krishtit, sipas “CNN”.

Statuja ishte prej mermeri mesdhetar dhe tregon, sipas Ministrisë egjiptiane të Turizmit dhe Antikiteteve, rrugët tregtare që ekzistonin midis Romës së lashtë dhe Indisë. Ekspertët besojnë se është i pari i këtij lloji që gjendet në perëndim të Afganistanit.

Statuja është 71 cm e gjatë dhe përfaqëson një Buda në këmbë që mban rrobat e tij në dorën e majtë ndërsa pranë saj është një zambak uji.

Siç tha Dr. Mustafa Waziri , sekretar i përgjithshëm i Këshillit të Lartë të Arkeologjisë, “shumë porte në Detin e Kuq gjatë periudhës romake dhe veçanërisht porti i Berenices, anijet që vinin nga India sillnin produkte si piper, gurë gjysmë të çmuar dhe fildish”.

Nga atje anijet e tjera do të transportonin produktet në Aleksandri dhe prej andej në Perandorinë Romake.

Kreu i misionit polak, Mariusz Giojazda, beson se “statuja është bërë nga mermeri i nxjerrë nga një zonë në jug të Stambollit, ose mund të jetë gdhendur në zonë. Hipoteza mbizotëruese është se statuja iu kushtua tempullit nga një ose më shumë tregtarë të pasur nga India”.

Nga ana e tij, kreu amerikan i ekspeditës, Stephen Sidbotham, tha se “në ekspeditë u zbulua një mbishkrim në sanskritisht , i cili daton që nga koha e perandorit romak Filip Arab. Janë gjetur gjithashtu monedha të shekullit të dytë nga mbretëria Satavahana. /CNN – Limit.al