Më 6 maj, kurora historike e Shën Eduardit do të vendoset në kokën e Mbretit Charles III si pjesë e një rituali kurorëzimi që shkon në shekuj.

E parë rrallë herë jashtë Kullës së Londrës, kurora e artë do të mbahet për më pak se një orë përpara se të ruhet për kurorëzimin e monarkut të ardhshëm.

Edhe pse Charles u bë Mbret menjëherë pas vdekjes së nënës së tij, kurorëzimi është një rit i lashtë që simbolizon fillimin e mbretërimit të tij.

Charles do të kurorëzohet më 6 maj në Westminster Abbey në një ceremoni që do të përqafojë të kaluarën, por do të shikojë botën moderne pas mbretërimit 70-vjeçar të mbretëreshës së ndjerë Elizabeth II. Kurora e Shtetit Perandorak do të përdoret gjithashtu gjatë shërbimit.

Versionet e Kurorës së Shën Eduardit besohet se janë përdorur nga monarkët që nga shekulli i 11-të.

Kurora e tanishme u bë për Charles II në 1661, si një zëvendësim për origjinalin, i cili u shkri në 1649 pasi Dhoma e Komunave shfuqizoi monarkinë dhe shpalli një bashkësi gjatë Luftës Civile Angleze.

Origjinali mendohej se datonte nga Eduardi Rrëfimtari, i cili mbretëroi në 1042-1066.

Kurora përfshin një kornizë ari prej 2,23 kilogramësh – e vendosur me rubin, ametistë, safirë, topaz dhe turmalinë – një kapak prej kadifeje të purpurt dhe brez hermeline. Ajo u vesh nga Elizabeth gjatë kurorëzimit të saj në 1953. /Vesa News.al