Tre kampe të ushtrisë romake që datojnë pothuajse 2000 vjet më parë janë zbuluar në shkretëtirën arabe.

Studiuesit në Universitetin e Oksfordit po sugjerojnë se kampet mund të shërbejnë si dëshmi e një fushate romake përgjatë Jordanisë juglindore në Arabinë Saudite gjatë shekullit të dytë.

“Ruajtja e fortifikimeve mund të nënkuptojë se ato u ndërtuan gjatë pushtimit romak të Mbretërisë Jordaniane Nabataean në vitin 106 pas Krishtit, thanë studiuesit, sipas “Sky News”.

Dr Michael Fradley, i cili identifikoi i pari kampet, tha: “Ne jemi pothuajse të sigurt se ato janë ndërtuar nga ushtria romake, duke pasur parasysh formën tipike të letrave të lojës të rrethimeve me hyrje të kundërta përgjatë secilës anë.”

Mendohet se kampet u ndërtuan si kazerma të mbrojtura ndërsa romakët u nisën për pushtimin e tyre arab, të përdorura vetëm për një “çështje ditësh ose jave” sipas Dr Fradley.

Profesori Andrew Wilson, i cili bashkë-shkruan raportin në revistën Antiquity, beson se fakti që pjesa më e madhe e kampeve perëndimore është shumë më e madhe se të tjerët jep të dhëna për natyrën e fushatës ushtarake.

Profesor Wilson tha: “Pse kampi perëndimor ka dyfishin e kapacitetit të dy të tjerëve? A u nda forca dhe nëse po, ku shkoi gjysma tjetër? A u fshi përgjysmë në një betejë, apo ata mbetën në kampin perëndimor për të rifurnizuar kampet e tjera me ujë?”

Ekipi beson se kampet ishin themelet e një sulmi të befasishëm ndaj Nabataeans pas vdekjes së mbretit të tyre të fundit, Rabbel II Soter.

Dr Fradley shtoi: “Është e mahnitshme që ne mund ta shohim këtë moment në kohë të luajtur në një shkallë peizazhi.”

Eksperti ushtarak romak, Dr Mike Bishop, tha: “Këto kampe janë një zbulim i ri spektakolar dhe një pasqyrë e re e rëndësishme në fushatën romake në Arabi. Kështjellat romake tregojnë se si Roma mbante një provincë, por kampet e përkohshme zbulojnë se si e fituan atë në radhë të parë.” /Sky News-Limit.al