Para se të vdiste kompozitori Ludwig van Beethoven më 27 mars 1827, ishte dëshira e tij që sëmundjet nga të cilat ai vuante të studioheshin.

Tani, studiuesit kanë ndërmarrë hapa për të analizuar ADN-në e Beethoven nga flokët e ruajtura të tij dhe duke renditur gjenomin e kompozitorit për herë të parë.

Pesë mostrat e flokëve ndihmuan shkencëtarët të zbulojnë njohuri rreth historisë familjare, problemeve kronike shëndetësore dhe asaj që mund të ketë kontribuar në vdekjen e tij në moshën 56-vjeçare.

Përveç humbjes së dëgjimit, kompozitori i famshëm klasik pati ankesa të përsëritura gastrointestinale gjatë gjithë jetës së tij, si dhe sëmundje të rënda të mëlçisë.

Beethoven u shkroi një letër vëllezërve të tij në 1802 duke kërkuar që mjeku i tij, Johann Adam Schmidt, të përcaktojë dhe të ndajë natyrën e “sëmundjes” së tij pasi Beethoven vdiq. Letra njihet si Testamenti i Heiligenstadt.

Pasi ekipi hulumtues vendosi profilin gjenetik të Beethoven-it, ata e krahasuan atë me ADN-në e të afërmve të tij të gjallë në Belgjikë. Por në një kthesë, ata nuk ishin në gjendje të përcaktonin një diagnozë të plotë.

Ekipi analizoi gjithsej tetë mostra flokësh nga koleksionet publike dhe private në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar, Evropë dhe SHBA. Gjatë punës së tyre, ata zbuluan se dy nga mostrat nuk vinin fare nga Beethoven, ndërsa një tjetër ishte shumë i dëmtuar për t’u analizuar.

Analiza gjenetike zbuloi të dhëna të fshehura në ADN-në e kompozitorit që mund t’i shtonin kontekst çështjeve të tij shëndetësore.

Pirja e alkoolit, e kombinuar me faktorët e rrezikut gjenetik për sëmundjen e mëlçisë dhe infeksionin e tij nga hepatiti B, mund të ketë qenë stuhia e përsosur për shëndetin e Beethoven-it afër fundit të jetës së tij.

Ndërsa disa nga të afërmit kishin një paraardhës nga ana e familjes së Beethovenit në fund të viteve 1500 dhe në fillim të viteve 1600, nuk kishte asnjë përputhje për kromozomin Y në mostrat e flokëve të Beethoven. Megjithatë studiuesit ende nuk kanë arritur të gjejnë se çfarë e çoi muzikantin te mos dëgjonte. /CNN-Limit.al