Cilat jane 5 vendet me te pasura te botes?
Kur shtrohet kjo pyetje menjehere na shkon mendja te Amerika, Gjermania, Franca apo Anglia?
Por jo! Asnje prej ketyre vendeve nuk jane me te pasurat e botes, perkatesisht nuk e kane GDP-ne me te larte ne bote.
Sipas nje publikimi te fundit te 23 Dhjetorit del se 5 vendet me te pasura ne bote ku GDP-ja per koke te banorit eshte me e larta jane:
5. Norvegjia gëzon burime të mëdha natyrore dhe shpesh përshëndetet si një shembull i suksesshëm i një shoqërie të kontrolluar-kapitaliste, të mirëqenies, pasi shteti luan një rol jetik në makinën ekonomike të vendit.
GNP për kokë banori eshte (PPP): 82,840 dollarë

4. Luksemburgu/ GNP për koke banori (PPP): 83,230 dollarë

 Sektorët bankar, çeliku dhe industria përbëjnë një pjesë të madhe të ekonomisë së vendit.

3. Bermuda/ GNP për koke banori (PPP): 87,340 dollarë. Ekonomia japoneze e Ishujve Bermuda bazohet kryesisht në sektorin e saj elektronik. Vendi gjithashtu eksporton makina të klasit botëror.

2. Katari/ GNP per koke banori (PPP): 92,080 dollarë
Falë burimeve të tij të mëdha të gazit natyror, Katari gëzon një pozicion të veçantë në botë. Kriza e fundit energjetike e shkaktuar nga pushtimi rus i Ukrainës ka nxjerrë në pah rëndësinë e vendit pasi fuqitë e mëdha evropiane po rreshtohen për të kërkuar marrëveshje gazi nga Katari.

1. . Singapor/ GNP për koke banori (PPP): 102,450 dollarë

Singapori është bërë kulmi i mrekullisë ekonomike aziatike. Është një qendër e bankave të mëdha, kompanive të teknologjisë, turizmit, blerjeve, pasurive të paluajtshme dhe disa segmenteve të tjera ekonomike të lulëzuara/ Marre nga Insidermonkey