Nuk është sekret që femrat injorojnë ftohjet dhe përmbushin të gjitha detyrat e tyre në punë dhe në shtëpi, ndërsa meshkujt me temperaturën e parë dhe rrjedhjen e lehtë të hundës bien në shtrat të rraskapitur.

Për shkak të kësaj, shumë njerëz pyesin nëse burrat përjetojnë ftohje dhe temperaturë në një mënyrë të ndryshme nga gratë.

Për shkak të shfaqjes së tyre të vuajtjes, duket sikur ata po jetojnë një përvojë afër vdekjes, duke ngritur pyetjen nëse ky ekzagjerim dramatik i simptomave i quajtur “burri i ftohtë” është në të vërtetë një gjendje reale, apo thjesht një ndjeshmëri paksa e rritur.

Hulumtimi

lg.php.gifNë revistën shkencore “The BMJ”, mjekja e mjekësisë familjare Kylie Sue zbuloi se burrat e përjetojnë ftohjen ndryshe nga gratë dhe se përvoja e sëmundjes ishte më e keqe për burrat sesa për gratë. Por doli se rezultatet e këtij hulumtimi mund të mos jenë plotësisht të besueshme.

Të pavërteta

Hans van Manen, një gazetar shkencor, lexoi një artikull të shkruar nga Sue dhe arriti në përfundimin se shumë nga deklaratat ishin në të vërtetë të pasakta. Sue më pas pranoi se kishte bërë gabime gjatë hulumtimit.

Shpjegimi i tij për pasaktësitë është interesant. Ai thotë se gjatë hulumtimit ka përgatitur shënime të shkruara me dorë, kështu që më vonë gjatë përgatitjes së punimit i ka lexuar gabimisht dhe i ka cituar si citate të gabuara.

E vërteta për të ftohtin e zakonshëm

Ndërsa kërkimi i Kylie Sue mund të mos jetë kryer në mënyrë perfekte, një studim i vitit 2020 në fakt zbuloi se gratë mund të përjetojnë simptoma më pak të rënda kur ftohen.

Simptomat e shkaktuara nga ftohja janë rezultat i sistemit imunitar që lufton sëmundjen. Meqenëse trupi ka nevojë për të gjithë energjinë që mund të marrë në luftën kundër viruseve dhe baktereve, ai siguron që të qëndroni në shtrat duke shkaktuar simptoma që do t’ju detyrojnë ta bëni këtë.

Gratë duket se kanë një përgjigje imune më të dobët për shkak të hormonit estradiol, hormoni seksual femëror, i cili rregullon veprimin e qelizave imune. Kjo do të thotë që njerëzit me nivele më të larta të estradiolit mund të kenë simptoma më të buta të ftohjes.

Gjithashtu, një studim tjetër ka treguar se kur është fjala për gripin, meshkujt shtrohen më shpesh në spital se sa femrat, kështu që vdekjet e raportuara nga gripi tek femrat janë më të ulëta.

Edhe pse hulumtimi nuk është mjaft i gjerë për të bërë pretendime të guximshme për dallimet midis burrave dhe grave, mund të mos jetë absurditet i plotë të supozohet se burrat i përjetojnë këto sëmundje ndryshe nga gratë, megjithëse kjo mund të duket shumë dramatike për të qenë e besueshme.