Pas disa shtyrjesh, raketa SLS e misionit Artemis 1 të NASA-s më në fund u nis me sukses nga Florida drejt Hënës.

Misioni i Artemis 1 pa ekupazh në bord do të zhvillojë një rrotullim të plotë rreth Hënës, për tre javë para se të rikthehet në Tokë në dhjetor.

Pas vitesh pune dhe miliarda të shpenzuara NASA ndërmerr misionin më të madh me destinacion Hënën pas atij të Apollo 50 vite më parë.

Agjencia Hpërsinore Amerkiane synon që të ulë sërish njerëz në satelitin e Tokës në fluturimin e radhës, në vitin 2024 të cilët do të ishin të dytët pas Neil Armstrong dhe Buzz Aldrin të Apollo.

Kapsula Orioni e vendosur në majë të raketës SLS e cila do të shkëputet sapo raketa të lërë orbitën e Tokës dhe do të udhëtoj drejt Hënës për tu futor në orbitën e kësaj të fundin me qëllim fotografimin dhe mbledhjen e informacit për ekupazhin e radhës.

Qinda njerëz ndoqën live lëshimin me sukses të raketës SLS drejt Hënës, më e rëndësishmja pas Apollo 11.