Heqja e kapelës, ose ndonjëherë thjesht duke e lënë të kuptohet duke prekur buzën, është një gjest konvencional jo-verbal, shumë i zakonshëm në Perëndim, veçanërisht tek burrat, shkruan focus.it.

Në të kaluarën, mbulesa e kokës mund të sinjalizonte se i përkisnin një rangu të lartë shoqëror dhe heqja e saj përfaqësonte një akt përulësie.

Shembulli më i qartë është përdorimi, i kufizuar vetëm për burrat, i hyrjes në kishë me kokë të pambuluar.

Respektim human 

Ky gjest tradicional ka lindur disa idioma, të cilat tregojnë synimin për të kryer këtë veprim për të bërë homazhe, për të shprehur respekt apo admirim për dikë./