Përshendetja e znj. ARDITA SINANI ish kryetare e komunës së Preshevës deri prill 2022, një nga femrat veprimtare elitare simbol të Shqiptarisë, mbajtur në Takimi i Madh i Prishtinës Takim PanShqiptar, NdërBallkanik, EuroAtlantik, me 13 maj 2022, pas nderimit me ÇmiminCucë Avdyl Ulaj”, në hotel “Sirius” në Prishtinë

nderuar pranishëm,

respektuar organizatorë,

Zonja dhe Zotërinj,

Mirëdita.

Jam njëkohësisht e nderuar dhe e emocionuar jem sot mesin e kaq shumë atdhedashësve gjitha profileve shoqërore nga gjitha hapësirat ku jetojnë, punojnë dhe banojnë shqiptarët.

Aq tepër sot nderoni me këtë çmim. Kjo mirënjohje personale për punën time deritanishme është edhe përgjegjësi morale dhe kombëtare për angazhimin tim të ardhmen.

Por ky çmim është mbi gjithash përkushtim Juaj për Luginën ne Preshevës.

Një përkushtim se i nevojshëm në kohërat po jetojmë. Sepse ndonëse rajoni ka sot 3 Kryeministra shqiptarë dhe se krahas periudhës para njëzet viteve, pozita e shqiptarëve ka përmirësime Maqedoninë e Veriut dhe Mal Zi, Luginën e Preshevës, ajo po degradohet çdo ditë e shumë me thellimin e diskriminimit dhe shtypjes shtetërore nga Serbia.

Siç dihet, shqiptarët e Luginës mbeten të përjashtuar nga çdo institucion me pushtet real ekzekutiv dhe me buxhet. Ishin dhe janë të përjashtuar nga drejtësia, ekonomia dhe siguria, si fusha kryesore për liri, zhvillim, mirëqeni edhe barazi. Pastaj thelbi i problemit: Kushtetuta aktuale dhe ligjet fuqi Republikës së Serbisë, modeli administrativo-territorial brendshëm, si dhe klima e thellë antishqiptare dominuese elitat e tanishme politike dhe publike Beograd.

fundi kemi edhe aktivizim pasivizim  vendbanimeve për ta dinamizuar pastrimin etnik shqiptarëve Luginës PreshevësPasivizim po zgjatet tash edhe nëpër institucione. Fshijë shqiptarët nga regjistrat civil. Fshijë nga institucionet. Fshijë nga shtëpitë e tyre.

Siç i përjashtoi para pak vitesh ata pak shqiptarë mbetur Medvegjë nga pushteti lokal, tash aparati shtetëror i Serbisë është angazhuar me vrull jashtëzakonshëm për t’i përjashtuar deputetët shqiptarë nga parlamenti, sidomos ata sipas modelit z.Shaip Kamberi.Beteja vazhdon edhe sot.

Pra, Serbia po dëshmon se nuk e do as edhe 1 deputet vetëm shqiptar një parlament me shumicë absolute deputetëve serb, ku nuk ka madje asnjë mekanizëm diskriminimit pozitiv për joserbët. Nuk e duan deputetin shqiptar as si vetëm dhe as si opozitar.

vend integrimit shqiptarëve përtej institucioneve komunale dhe zbatimit të marrëveshjeve për Luginën e Preshevës, Serbia vepron drejt eliminimit politik deputetëve që mbrojnë interesat e vërteta shqiptarëve, nënshtrimit Këshillit Kombëtar Shqiptar dhe marrjen nën kontroll qeverisjeve komunale të Luginës Preshevës. Siç pritet shpejti edhe  Preshevën me 95% shqiptarë.

dashur bashkëkombës/e,

Pluralizmi i politikës shqiptare Luginë është vlerë demokratike duhet ruajtur, pasuruar dhe zhvilluar. Mirëpo gjendjen dhe vendin jemi, e sidomos pushtetin qendror që kemi, ky pluralizëm duhet ketë para së gjithash unitet karshi Beogradit. E për këtë nevojitet kontribut i Prishtinës dhe Tiranës zyrtare.

Përndryshe rrezikohetsanxhakizimiLuginës, si Novi Pazar, ku pushteti në Beograd ndikoi ndërtohen rryma të ndryshme antagoniste boshnjake me qasje të ndryshme karshi tij. Kjo skemë i shërben edhe sot vetëm interesave pushtetit Beograd.Nuk ka avancim drejtave boshnjakëve dhe nuk ka zhvillim Sanxhakut. Ka pasurim  politikanëve lokal boshnjak mirëmbajnë këtë politikë. Pra, Prishtina dhe Tirana nuk duhet ta bëjnë me Luginën gabimin e bëri Sarajeva me Sanxhakun.

Kjo sidomos kur anën tjetër e ke Serbinë e Vuçiqit, Daçiqit dhe Vulinit.

E këtë drejtim, edhe ky takim i sotëm, Takimi i Madh i Prishtinës, simbolizon pos tjerash interesimin dhe gatishmërinë e kontributit atdhedashësve shqiptarë për Luginën e Preshevës.

Mbetet ta organizojmë dhe dinamizojmë bashkërisht.

Për një Luginë lirë dhe zhvilluar.

Ju faleminderit shumë nga zemra!

Prishtinë, 13 maj 2022