Krejt e vecantë. Sot, ora 10.00 AM, shtunes 2 tetorit2021,Gazeta e Alpeve”, që botohet në metropolin Tiranë(Shqipëri), e vetmja gazetë shqiptare print që shpërndahet në tëgjitha rajonet e Kosovës, në të gjitha trevat shqiptare në Malin e Zi etj;, mbrrini në majemalin më të lartë të Gjermanisë, nëZugspitze, 2.962 m. (9.718 ft) lartësi mbiedetare, prej ku shihenme sy të lirë hapësirë ajërore 400 maje të larta në AlpetBavareze e ato Austriake me bukuri e madhështi të tyre, të cilat ijoshin turistë, skiatorë, alpinistë.

Moti ishte i ftohtë, me mjergull të dendur dhe erë të fortë, derisa në 300 metrat e fundit kishte akull të lagët, me një fjalëngjitja ishte e rrezikshme, kur mbrritem me koleksionin e “Gazeta e Alpevenë Zugspitze, malin më të lartë tëGjermanisë,thotë kryeredaktori iGazeta e AlpevenëGjermani, Maxhun Smajli i Kosovës, i gjeneratës së parë tëgazetarisë kosovare, reporter i Luftës së fundit të Kosovës, njerii sakrificave, i sfidave, i sukseseve, që ia mbushin jetën, begatojnë kohën, nderojnë shoqërinë, ia lartësojnë të ardhmen.Miqtë e tij, vendbanimet e tij, bashkëkohësia e tij e vlerësojnë e nderojnë për punën, kontributet, arritjet e tij.

Gazeta e Alpeve, e para gazetë shqiptare që mbrrin atyme peligranazhin e saj, e vetpërcaktuar në misionin e saj për tëkapur këtë lartësi alpine përgjatë kësaj vjeshte, në prag tëTakimit të Shkodres, 23 tetor 2021”, u mirëprit nga turiztë, alpinistë e skiatorë në majemalin Zugspitze. Dy alpinistëgjermanë kërkojnë të bëjnë foto me “Gazeta e Alpeve”, që takenë kujtim të jetës së tyre. Edhe të tjerë e shfletojnë me interesgazetën shqiptare, “Gazeta e Alpeve”, paçka se nuk dijnë as tëflasin dhe as të lexojnë shqip. Duket se në këto lartësi alpine tëZugspitze, siç bashkohen në maje të malit gjermanët e austriakëtndërveti për një fjalë, kafe apo sporte, edhe Gazeta e AlpeveShqiptare takohet me Alpet Gjermanike. Kjo për faktin se majemalet alpine flasin ndërveti me simbolet e kodet e tyre tëpërbotshme.

Gazeta e Alpevendaloi edhe në kishën më ta lartë të Gjermani, në lartësi malit lartë Zugspitze, ku do qëndrojnë pranë Shënjtorit kësaj kishe moçme gjermane, për marrë bekimin e Zotit, kishës e shenjtorit saj, për tëpasë jetëgjatësi e cilësi, për t’iu shërbyer sa ma shumë e sa ma mirë njerëzve e vendbanimeve tyre Alpet Shqiptare.

Në vitin e ardhshëm po mendohet qëGazeta e Alpevetëngjitet në malin më të lartë të Alpeve, në Mali i Bardhë (Mont Blank) me 4.810 m. lartësi mbidetare. E ndoshta, në vitin që povjen, “Gazeta e Alpeve, së bashku me Flamurin KombëtarShqiptar, Flamurin Dardan e shumçka tjetër, ka me mbrri edhenë majemalin më ta lartë të botës, në Everest, lartësi 8.848 metra mbi nivelin e detit. Gazeta e Alpeve” e ka për detyrë, vlerësim e nder jetë majemalet e lartë alpine e botës.