Arrat janë një nga ushqimet më të shëndetshme që mund të merrni.

Pavarësisht nëse preferoni të hani fëstëkë të pjekur me djathë dhe rrush ka kaq shumë mënyra për të shijuar arrat çdo ditë.

Përveç që janë të pasura me lëndë ushqyese, shumë lloje të arrave kanë një efekt anti-inflamator në trup.

Bajamet janë, për shembull, antioksidantë që kanë veti anti-inflamatore. Më saktësisht, antioksidantët na mbrojnë nga stresi oksidativ, i cili dëmton qelizat dhe nxit inflamacionin.

Për Tamar Samuels, bashkëthemeluesin e Culina Health, arrat janë zgjedhja e saj më e mirë kur bëhet fjalë për zgjedhjen e arrave që do të kenë një efekt anti-inflamator në trup.

“Arrat dallohen nga arrat e tjera sepse kanë më së shumti ALA (acid alfa-linolenik), një acid yndyror omega-3 që ka efekte të forta anti-inflamatore,” thotë Samuels.

Arrat janë gjithashtu një burim i pasur i vitaminave dhe antioksidantëve anti-inflamatorë, përfshirë vitaminën E dhe fitonutrientë të tjerë si acidet fenolike, taninet dhe flavonoidet.

“Edhe pse nuk ka pasur shumë kërkime mbi arrat dhe shënuesit e inflamacionit, kërkimet e fundit kanë treguar se konsumi ditor i arrave ka zvogëluar përqendrimet e disa biomarkerëve inflamatorë,” thotë ajo.

Sigurisht, nevojiten më shumë kërkime për të konfirmuar këto përfitime shëndetësore, shton ajo, por ndërkohë, pse të mos “rrisni” marrjen tuaj të arrave?