Cilat janë 50 shtetet me normat më të larta të vaksinimit kundër Covid-19 dhe kush kryeson

 

Shtetet në të gjithë botën po garojnë për të vaksinuar popullsinë e tyre. Por disa vende po përparojnë më mirë se të tjerët.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë rënë nga vendi i 18-të në atë të 40-të. Shkalla e vaksinimit në SHBA aktualisht është në një nivel të ulët prej 54,44%.

Lista e mëposhtme tregon përqindjen e popullsisë që ka vaksinuar çdo vend, bazuar në të dhënat nga Universiteti Johns Hopkins. Përkrah popullsisë është edhe numri i popullsisë totale të secilit vend.

Megjithëse normat më të larta të vaksinimit në botë nuk dominohen më nga vendet e vogla. Kina, për shembull, ka vaksinuar mbi 69% të popullsisë së saj prej 1.4 miliardë banorësh, shumë më tepër se SHBA-ja, e cila ka një popullsi prej vetëm 328 milion banorësh.

Por vendet më të vogla gjithashtu kanë përparuar, përfshirë Singaporin, një vend me një popullsi prej 5.7 milion banorësh, i cili gjatë dy muajve të fundit ka performuar mirë në procesin e vaksinimit, duke shkuar nga vendi i 21-të, në vendin e tretë në botë me shkallën më të lartë të vaksinimit.

Singapori tani ka vaksinuar mbi 79% të popullsisë dhe po hap sërish ekonominë.

Listën e kryeson Malta, e cila ka vaksinuar 82.82 për qind të popullsisë.

 1. Malta – 82.82%, popullsia: 502.000
 2. Emiratet e Bashkuara Arabe – 79.97%, popullsia: 9.7 milion
 3. Singapori – 79.10%, popullsia: 5.7 milion
 4. Portugalia – 78.85%, popullsia: 10.2 milion
 5. Katari – 78.33%, popullsia: 2.8 milion
 6. Spanja – 74.50%, popullsia: 46.9 milion
 7. Danimarka – 73.73%, popullsia: 5.8 milion
 8. Islanda – 73.63%, popullsia: 357.000
 9. Kili – 73.36%, popullsia: 18.9 milion
 10. Uruguai – 73.30%, popullsia: 3.4 milion
 11. Ishujt Seychelles – 72.63%, popullsia: 97,000
 12. Belgjika – 71.73%, popullsia: 11.4 milion
 13. Irlanda – 71.02%, popullsia: 4.9 milion
 14. San Marino – 70.85%, popullsia: 34,000
 15. Kina – 69.38%, popullsia: 1.4 miliardë
 16. Kanadaja – 69.17%, popullsia: 37.5 milion
 17. Bahreini – 66.82%, popullsia: 1.6 milion
 18. Mbretëria e Bashkuar – 65.68%, popullsia: 66.6 milion
 19. Mongolia – 65.51%, popullsia: 3.2 milion
 20. Norvegjia – 64.15%, popullsia: 5.3 milion
 21. Italia – 63.83%, popullsia: 60.3 milion
 22. Franca – 62.94%, popullsia: 67 milion
 23. Hollanda – 62.68%, popullsia: 17.2 milion
 24. Butani – 62.63%, popullsia: 763,000
 25. Gjermania – 62.02%, popullsia: 83 milionë
 26. Izraeli – 61.18%, popullsia: 9 milion
 27. Mauritius – 60.31%, popullsia: 1.2 milion
 28. Austria – 59.68%, popullsia: 8.8 milion
 29. Suedia – 59.62%, popullsia: 10.2 milion
 30. Maldivet – 59.33%, popullsia: 531,000
 31. Monako – 58.54%, popullsia: 39,000
 32. Luksemburgu – 58.08%, popullsia: 614,000
 33. Kamboxhia – 57.28%, popullsia: 16.5 milion
 34. Hungaria – 56.72%, popullsia: 9.7 milion
 35. Finlanda – 56.34%, popullsia: 5.5 milion
 36. Lituania – 56.26%, popullsia: 2.8 milion
 37. Ekuadori – 55.10%, popullsia: 17.4 milion
 38. Çekia – 54.74%, popullsia: 10.6 milion
 39. Greqia – 54.54%, popullsia: 10.6 milion
 40. Shtetet e Bashkuara – 54.44%, popullsia: 328 milion
 41. Lihtenshtejni – 54.28%, popullsia: 38.000
 42. Andora – 54.23%, popullsia: 77,000
 43. Malajzia – 53.29%, popullsia: 31.9 milion
 44. Zvicra – 52.76%, popullsia: 8.5 milion
 45. Polonia – 50.29%, popullsia: 37.9 milion
 46. ​​Japonia – 49.96%, popullsia: 126.3 milion
 47. Arabia Saudite – 48.51%, popullsia: 34.2 milion
 48. Turqia – 48.13%, popullsia: 82 milion
 49. Sri Lanka – 47.73%, popullsia: 21.8 milion
 50. El Salvadori – 47.64%, popullsia: 6.4 milion

Pandemia nuk do të përfundojë derisa çdo vend të arrijë normat e vaksinimit si vendet në krye të kësaj liste. Por tani për tani, kjo po duket gjithnjë e më e vështirë në një kohë kur në vende si SHBA-ja, vaksinimi kundër Covid-19 është kthyer në një çështje politike midis të majtëve dhe të djathtëve.

Siç thekson New York Times në një artikull, SHBA tani renditet ndër nivelet më të ulëta të vaksinimit për vendet e pasura. Disa vende të pasura si Australia janë ende duke luftuar, me vetëm 33.79% të popullsisë së saj të vaksinuar, por kjo është një rritje nga 12.18% në fund të korrikut. Japonia është një vend tjetër i pasur që ka luftuar me përhapjen e vaksinave, aktualisht renditet nën Shtetet e Bashkuara me vetëm 49.96% tw popullsisë të vaksinuar plotësisht.