Një plan për të shtypur ‘pirja e duhanit vret’ me shkronja të mëdha të kuqe në çdo cigare individuale do të zbulohet sot në Angli.

Projekt-ligji sheh gjithashtu që kompanitë e duhanit që nuk i ndjekin rregullat përballen me gjobë të madhe ose burg. Tori Lord George Young do të prezantojë një projekt-ligj për anëtarët privatë në Parlament të hënën, i cili mund të shohë që ai të bëhet pjesë e ligjit.

Paralajmërimet do të varionin nga ‘Nuk më duhet më’ deri te ‘pirja e duhanit vret’.

Lord Young, 79 vjeç, i tha The Mirror: “Kjo është pa kosto, më e popullarizuar dhe më efektive sesa paralajmërimet shëndetësore në pako. Qeveria mund të përgjigjet pozitivisht dhe unë do të isha i kënaqur nëse do të përgjigjej”.

Ai së pari propozoi ndryshimin ndërsa punonte si ministër i shëndetësisë nën Margaret Thatcher, por gjigantët e duhanit rezistuan me sukses për arsyet se boja do të ishte kancerogjene.

Grupi parlamentar i të gjitha partive për pirjen e duhanit dhe shëndetin javën e kaluar tha se Boris Johnson duhet të rritë rregullat anti-pirjes së duhanit.

Atij iu kërkua të konsultohej për ndalimin e shitjes së duhanit nën 21 vjeç për të arritur një Britani pa duhan deri në 2030. Kohët e fundit, zyrtari kryesor mjekësor i Mbretërisë së Bashkuar Chris Ëhitty paralajmëroi se cigaret janë më vdekjeprurëse se COVID-19.

Në 2007 hyri në fuqi ndalimi i pirjes së duhanit në pub-e, dhe e bëri të paligjshme për njerëzit që të pinin duhan brenda restoranteve, klubeve, hapësirave të punës dhe kudo brenda vendit. Shtatë këshilla në Angli e kanë çuar më tej ndalimin duke ndaluar pirjen e duhanit jashtë në hapësirat publike.