Studiuesit në Universitetin Shtetëror të Uashingtonit kanë zhvilluar një metodë të re për shndërrimin e mbeturinave plastike në karburant avioni.

Teknika, e detajuar të hënën në revistën Chem Catalyst , mund të ndryshohet për të kthyer mbeturinat plastike në një larmi produktesh hidrokarburesh të kërkuara.

Metoda e shndërrimit është shumë efikase, duke punuar në temperatura të moderuara dhe duke shndërruar gati 90 përqind të materialit hyrës. Teknika është gjithashtu e shpejtë, duke marrë më pak se një orë nga fillimi në fund.

“Në industrinë e riciklimit, kostoja e riciklimit është thelbësore”, tha studiuesi kryesor Hongfei Lin.

Akumulimi i plastikës në ekosistemet në të gjithë globin mbetet një nga problemet më të ngutshme mjedisore të planetit. Ndërsa copa më të mëdha të plehrave plastikë si qeset, shishet dhe veshjet sintetike prishen, këto pjesë të vogla plastike, ose mikroplastikë, mund të filtrohen në trupa uji ose të hidhen në atmosferë dhe të depozitohen në vende të largëta, përcjell abcnews.al

Kërkimet sugjerojnë se copa të vogla plastike po konsumohen nga koralet dhe molusqet, madje po gëlltiten nga krijesa të detit të thellë që jetojnë disa mijëra metra nën sipërfaqen e oqeanit. Kur plastika hidhet në vend që të riciklohet, ajo dëmton dy herë mjedisin.

Përveç shkaktimit të dëmtimit të drejtpërdrejtë ekologjik, plastika e hedhur siguron që plastika e re duhet të gjenerohet për të përmbushur kërkesat komerciale dhe prodhimi i plastikës mbetet një proces intensiv i karbonit.

Shndërrimi i mbetjeve plastike në produkte të përdorshëm mund të ndihmojë në tkurrjen e gjurmës së karbonit në industrinë plastike. Në mënyrë tipike, plastika e ricikluar thjesht shkrihet dhe ribotohet, por procesi i riciklimit zvogëlon cilësinë dhe integritetin strukturor të plastikës.

Mbeturinat plastike gjithashtu mund të shndërrohen në kimikate të përdorshme, por metodat e shndërrimit aktualisht janë shumë të shtrenjta dhe kërkojnë shumë energji. Si rezultat, vetëm 9 përqind e mbetjeve plastike riciklohen në Shtetet e Bashkuara.

Teknika e shndërrimit ka punuar në temperatura afërsisht 428 gradë Fahrenheit, shumë më të ulëta se temperaturat e përdorura për metodat e tjera të konvertimit.

“Para eksperimentit, ne vetëm spekuluam por nuk e dinim nëse do të funksiononte,” tha Lin. “Rezultati ishte aq i mirë”.