Bibla, ky shkrim i shenjtë, fjalathotë se Zoti, në përjetësi, i ka “shtatë shpirtra”, si shtatë llamba hyjnore dritënore për globin, kohërat e njerëzimin, po edhe për njerëzit e zotë, dalëzotas, thuhet se i kanë nga “shtatë shpirtëra”. Përndryshe, edhe doktori i shkencave politike e diplomati i karierës, shqiptari dardan, Islam Lauka (që tek i 10-ti brez i tij i përket besimit katolik: Pal Mark Vata), do të thoshja se i ka “shtatë shpirtëra”. I ka si shandanë të përhershëm e të përjetshëm për Kosovën dardane. Edhe në vendlindjen e tij të bekueme- Malësinë e Gjakovës (Tropojë), edhe kur ishte në Ministrinë e Jashtme në Tiranë, edhe në detyrat diplomatike në ambasadat shqiptare në Moskë e në Prishtinë, edhe në takime e konferenca shkencore panshqiptare e ndërkombëtare, edhe në auditore universitare, edhe në ente botuese shqiptare e të huaja.

1.

Dihet se Bibla ka domethanie kuptimore reale në tanësi me “Librat e Shenjtë”, të kanonizueme nga hebrenjtë e të krishterët, po edhe doktori e diplomati Islam Lauka e ka “Biblen e vet” (në se më lejohet hyjnisht të them kështu).“Bibla” e tij është shqiptare atdhetare, kombëtare, që burimon, frymëzon, idealizon, jetëson, lartëson me “Shtatë Shpirtrat” e tij në Shtatë Librat e tij për Kosovën dardane.

Ia vargnoj kronologjikisht të 7 Librat e tij për Kosovën dardane: 1.- Evolucioni i problemit të Kosovës dhe gjendja e tij aktuale” (1994). 2.-“Kosova: rast Universal apo Sui Generis” (2007). 3.-“Shkëputja e Kosovës nga Serbia” (2007). 4.-“Kosova e Pavarur ose dështimi i Kryqëzatës Ruso-Serbe(2011). 5.- “Kosova e kërcenuar nga gjarpëri i shtëpisë” (2019). 6.- “Instrumentalizimi i një miqësie (Kosovë-SHBA) (Tetor, 2020). 7.- “Kthimi i Rusisë në vendin e krimit” (Dhjetor, 2020). Edhe këto shtatë libra kanë shpirt, janë shpirtëra të autorit e të kohës, se kanë të vërteta të mëdha historike e diplomatike, se kanë ide e teza kombëtare, se ri-gjenerojnë energji për Kosovën dardane, për Kombin Shqiptar.

Sikur në këto rreth 70 vite të jetës së tij, doktor Islam Lauka, diplomat e studiues i mirënjohur, të mos shkruente e botonte tjetër vetëm këto 7 vepra të tij për Kosovën, me rrezatim kombëtar e global, do të kishte ba mjaft dhe mirë për kohën e vet, për kombin tonë, për breznitë shqiptare, do të meritonte mirënjohjet në të tashmen e të ardhmen, por ky punëshumë e punëmirë i ka dhe disa vepra të tjera të botueme, i ka me qindra shkrime mediatike e…intervista televizive me tematikë kombëtare shqiptare e, disa sish, me jehonime ndërkombëtare.
Prapë po due ti lidh gjanat me numrin biblik 7, pasi prapë më përkon se veprat për Kosovën dardane të doktorit e diplomatit, të studiuesit, Islam Lauka, deri tashti, janë të botueme në 7 gjuhë të botës: shqip, anglisht, arabisht, persisht, rusisht, serbisht, bullgarisht, ku kampione për botime në gjuhë të huaja është vepra “Kosova: rast Universal apo Sui Generis”, e dyta vepër e tij studimore monografike.

2.

Po kur them se Islam Lauka i ka “shtatë shpirtëra” për Kosovën dardane, më duhet të sjellë të paktën edhe Shtatë Fakte, nga ma kryesoret, sa ma dëshmuese, nga jeta e veprimtaria e tij për Kosovën dardane.

I pari Fakt: Islam Lauka “ka lindur Kosovë”.

Se ka lindur në Malësinë e Gjakovës, në Viliq të Bytyçit, në afri gjeografike me klonin e kufinit të padrejtë ndërshtetëror që e ndante Malësinë nga Gjakova e saj dhe Gjakovën nga Malësia e saj.

Se ka lindur në një shtëpi, vllazni, fis e trevë të Malësive të Veriut, që ndër brezni kanë marrë pjesë në kryengritje, beteja e luftna me otomanët, me serbo-malazezët, etj. nga lumi Moraça deri në Dri të Bardhë e nga Limi deri në Vardar, për të mbrojt Kosovën dardane, Shqipërinë Etnike (apo si po duen me e thanë ma ndryshe disa e dikush) “Shqipninë Reale, Natyrale”.

Se vllau i gjyshit të tij, Ibër Ram Lauka, në moshë 43 vjeçare, ra heroikisht në Qafën e Ali Çelës në Alpet Shqiptare në luftë me shovinistët serbo-malazezë. Ai është i shpallur “Dëshmor i Atdheut”.

Se e ka pasë babën e tij, Shaban Sadik Lauka, minator, njeri i nderuar i punës dhe vlerave njerëzore, që në odën e burrave të shtëpisë e në thellësi të galerive lexonte libra, e lexonte shumë; veshdëgjonte gojëmbyllun radio të huaja; e gjithkund, gjithkahit e gjithëherë fliste për Kosovën dardane, veçmas pas ’68-tës-’81-shit- ’89-tës, aqsa shumëkush, miqësisht e mirësisht, i pati thirrë ndryshe dhe me mbiemnin “Shaban Kosova”. Duket fort mirë se dashurinë për librat 12 fëmijët e tij të shkolluar e kanë trashëgimi dhe nga i ati i tyne. Kurse dashurinë për Kosovën e kanë dhe nga linja e gjakut dhe e qumështit, pra: dhe nga baba i tyne, Shaban Sadik Lauka i Bytyçit dhe nga nana e tyne, Kune Brahë Lauka e Berishës së Brigjeve, e kanë nga vendlindja e vet- Bytyçi dhe Malësia e Gjakovës.

I Dyti Fakt: Islam Lauka “e ka Familjen e Tij Kosovë”, krejt “Shtëpi Kosove”.

E shoqja e tij, Fatbardha Berisha-Lauka, nuk është vetëm bashkëshortja e tij e nderuar, “Zonja e Ambasadorit” etj., por është edhe bashkëpunëtorja e parë dhe ma e afërt e tij në botimet e Laukës, ku disa libra e kanë të shkrueme edhe emnin e saj si redaktore apo lektore. Veç kësaj, Fatbardha Lauka e ka botue edhe një libër të vetin për Kosovën: “Medline Ollbrajt – misionarja e Kosovës” (Tiranë, 2010, me 220 faqe, me redaktor: prof. dr. Eshref Ymeri e me sponsor botues: Avni Ponari e Sigal).

Edhe Albani, djali i Islam Laukajt, që ndjek studimet për kandidat PhD në “Georgia State University” në Amerikë, merret me studime e shkrime për Kosovën, është pjesë autoriale e një Projekti e websajti shqiptaro-amerikan “Rrënjët Shqiptare” e “Gjenetika Shqiptare”, ku veçojmë disa studime të tij, si “Mbi përbërjen gjenetike të serbëve e shqiptarëve” (2018), “Gjenetika rrëzon tezat serbe mbi prejardhjen e Kelmendit”(dhjetor 2020), etj.

Edhe vajza e madhe e tij, Drenica Lauka-Novoberdaliu, është pjesë e botimeve të babës së saj, të doktorit e diplomatit Islam Lauka, ku në disa e ka dhe emnin e saj si redaktore si tek vepra “Shkëputja e Kosovës nga Rusia” (2007). Po nuk ngelet pas me kontributet e saj as çika e tij ma e vogël, studentja Faina Lauka.

E gjithë Familja Lauka punon si një ekip i vetëm për Kosovën, secili me angazhimet e veta, ku bashkë me frymëmarrjet e tyne, me ajrin, frymon dhe Kosova dardane, aqsa dhe Dua, mbesa e vogël 4-vjeçare e Islamit e Fatbardhës, ndër fjalët e para që i flet çdo fëmijë i botës, e ka mësue e fjalnue shqiptarisht dhe emrin “Kosova”…

Ambasadori Islam Lauka, pasi kreu detyrën e tij diplomatike në Kosovë, ndoshta si asnjë diplomat tjetër, qëndroi familjarisht në Prishtinë. Dashuria e vjetër dhe e re, e përhershme dhe e përjetshme për Kosovën dardane, tashti ka dhe një truall të ri për çiftin Lauka: Prishtinën, por dhe dy çikat e Laukajve i kanë shokët e jetës së vet nga Kosova dardane.

I Treti Fakt: Islam Lauka e ka mbrojt doktoraturën e tij për shkenca politike në Moskë, në Akademinë Diplomatike të Moskës-pjesë e MPJ të Rusisë, me temë e titull: “Evoluconi i problemit të Kosovës dhe gjendja e tij aktuale (1994).

Shqiptari dardan, Islam Lauka, kur shkoi në Moskë, në ambasaden tonë në Federatën Ruse, kishte tre diploma: të Fakultetit për Gjuhët e Huaja (USHT, 1976), për Diplomaci (1986) e për Filozofi (1982), por duke qënë “i lindur e rritur Kosovë”, ai- pavarësisht e përtej këshillave që t’i moderonte qëndrimet e tij për Kosovën në mbrojtje të doktoraturës, e mbajti të veten, qëndroi në të tijën, e mbrojti Kosovën dardane dhe e mbrojti temën e doktoraturës me 13 votat pro.

I Katërti Fakt: diplomati e studiuesi, dr. Islam Lauka, i ka kontribue Kosovës, e ka promovue e mbrojt Çështjen e Kosovës në tanësinë e saj, edhe në takime… e konferenca panshqiptare e ndërkombëtare.

Këto ditë, nga një replikë publike e Islam Laukajt mësova një fakt nga veprimtari e tij për Kosovën dardane, të ndodhun përplot 30 vite ma herët, në shtator 1991, në Moskë, kur në Bashkimin Sovjetik mbahej Konferenca për Siguri e Bashkëpunim në Europë (KSBE, tashti: OSBE). Asokohe Shqipëria ishte ndër antarët ma të rinj të kësaj Konference, ndërsa Kosova ishte nën sundimin e terrorin serb, kurse Lauka ishte diplomat i Shqipërisë në Moskë.

-“Pёr tё shfrytёzuar mundёsinё qё ofronte ky aktivitet, duke mbledhur njё numёr kaq tё madh vendesh, diplomatёsh, gazetarёsh, etj., -siç pohon publikisht diplomati Lauka,- nga Prishtina kishin ardhur dy burra tё nderuar, dr. Avdyl Krasniqi dhe Nehat Islami, tё cilёt kishin sjellё me vete materiale e tё dhёna tё shumta, nё anglisht, qё dёshmonin dhunёn dhe terrorin e egёr shtetёror qё ushtronte Beogradi kundёr shqiptarёve. Misioni i tyre ishte qё kёto tё dhёna t’i bёnin sa mё tё njohura midis pjesёmarrёsve dhe, mundёsisht, tё organizonin njё konferencё shtypi me gazetarёt e pranishёm aty. Po si tё bёhej kjo punё? Ata as nuk i lejonin tё futeshin nё mjediset e Konferencёs. Atёherё, unё mora njё vendim, pa u konsultuar fare me delegacionin tonё zyrtar (pёr tё shmangur ҫdo implikim tё shtetit shqiptar, nё rast se zbulohesha)- do tё shfrytёzoja momentin e pushimit pёr kafe dhe tё gjitha materialet e ardhura nga Kosova do t’i shpёrndaja nё tavolinat e delegacioneve zyrtare, pёrfshirё atё tё Jugosllavisё dhe tё organizatorit- Bashkimi Sovjetik. Dhe kёshtu veprova. Sapo rifilluan punimet, fjalёn e mori pёrfaqёsuesi i delegacionit jugosllav, i cili protestoi pёr “skandalin” e papritur dhe kёrkoi shpjegime nga organizatori se si u gjendёn kёto materiale nё tavolinat e delegacioneve zyrtare. Nё rast se do tё zbulohej se autori i kёtij “skandali” isha unё, ishte e sigurtё se do tё shpallesha “persona non grata” dhe do tё kёrkohej largimi im i menjёhershёm nga Moska, pa pёrjashtuar mundёsinё e ndёshkimit tim edhe nga Ministria e Punёve tё Jashtme tё Shqipёrisё, pёr veprimin e kryer, pa u konsultuar me njeri pёr kёtё ҫёshtje. Por unё e kisha marrё parasysh ҫdo pasojё, pёr hir tё Kosovёs dhe ҫёshtjes sё saj tё drejtё. Pata fat dhe nuk u zbulova. Nё fund tё punimeve, arrita qё tё organizoj edhe njё konferencё tё pёrfaqёsuesve tё Kosovёs me disa nga gazetarёt e pranishёm aty.

Kjo më risolli në kujtesë edhe një tjetër rast të shkurtit 2008, të shkurtit të Pavarësisë së Kosovës, kur bash në ditën e bekuar të 17 shkurtit të këtij vit, pasi foli për rreth 30 minuta në orët e para të mëngjezit për Kosovën dardane në Televizionin Publik Shqiptar (RTSH) diplomat ii karierës, dr. Islam Lauka, Drejtor i Përgjithshëm në Drejtorinë e Organizatave Ndërkombëtare të MPJ të Shqipërisë, u nistue drejt Aeroportit të Rinasit “Nanë Tereza” për të shkue në Afrikë, në Senegal, në kryeqytetin Dakar, ku me 18 shkurt do të fillonte Takimi disaditor e disanivelesh i Vendeve të Konferencës së Vendeve Islamike, ku për Delegacionin Shqiptar çështja ma kryesore do të ishte Kosova dardane, shteti ma i ri i botës. Ministri i Jashtëm, Lulzim Basha, e kishte porositun diplomatin Lauka që të merrte me vehte edhe 60 copë libra në anglisht të Noel Malcolm “Kosova: A Short Histori” (New York University Press, 1998), të cilat ia kishte sigurue prej nga Kosova akademik Jusuf Bajraktari dhe 60 copë libra në anglisht të Islam Lauka “Kosovo a Universal Case or Sui Generis” (“kristalina KH”. Tiranë, 2007, përkthyer nga shqip në anglisht nga dr. Jorgji Kote dhe me redaktor: prof. dr. Fehmi Rexhepi, ish drejtor i Institutit të Historisë së Kosovës dhe akademik Beqir Meta, drejtor i Institutit të Historisë së Shqipërisë). Diplomati Lauka në Senegal u ndodh përballë një të papritune: protokolli e siguria e Konferencës nuk lejonin futjen në ambientet e saj përveçse materialeve të klasifikuara, parapërcaktuara, ndaj veproi si dikur në atë Konferencën në Moskë. Në kohën e pushimit të seancës së parë, Islam Lauka, Sami Shiba e Fatmir Çela, me statusin e diplomatit, i mbajtën librat në gji me disa rrugë hyrje-dalje dhe i vendosen në sallë, në venduljet e kryetarëve të delegacioneve të Vendeve Islamike e të sekretarisë së Konferencës. Te dy veprat u mirëpritën, biles vepra e Laukës “Kosova: Rast Universal apo Sui Generis”, nga që ishte dy gjuhësh: në anglisht dhe në arabisht, u kërkua nga Vendet Islamike saqë edhe sikur të ishin 100 copë të tjera ndoshta nuk do të mjaftonin për t’i kënaqur kërkesat e tyre.

I Pesti Fakt: diplomati Islam Lauka është i pari ambasador i Shqipërisë në shtetin e ri, Kosovën e Pavarur.

Diplomati Lauka, i cili kishte punuar disa vite në MPJ të Shqipërisë edhe Drejtor i Përgjithshëm në Drejtorinë Rajonale (që përfshinte dhe Kosovën e Lirë), e mori njoftimin e emnimit në Senegal, por në Prishtinë nga vonesa e pengesa shkoi tevona, më 2009, ku qëndroi në këtë detyrë deri më 2014 (shtator 2013-mars 2014 ishte Dekan i Trupit Diplomatik në Prishtinë). Pas përfundimit të mandatit të tij si ambasador, në mars 2014, transferohet në Tiranë, në Ministrinë e Punëve të Jashtme, me gradën diplomatike Ministër Këshilltar, ku qëndroi deri në mars 2015, ku Shqipëria (duke vepruar “alla shqiptarçe”!) nuk ia mundësoi vazhdimin e detyrave diplomatike në MPJ të saj(!)

Ambasadori Islam Lauka ishte një autoritet diplomatic, një diplomat publik, një “Akademi Diplomatike” me veprat, studimet e shkrimet e tij, edhe diplomat i hapur e qëndrestarë ndaj qëndrimeve e veprimeve antikombëtare të klaneve politike e rrymave të ndryshme shqiptare dhe të ndërkombëtarëve, veçanarisht Sllavëve të Jugut e aleatëve të tyne, kudo qofshin e kushdo qoftë. E kam cek edhe herë tjetër në shkrimet e mija se Islam Lauka nuk ishte dhe nuk është “foot note” e askujt…!

I Gjashti Fakt: diplomati e studiuesi, dr. Islam Lauka, edhe të gjitha “Mirënjohjet” i ka marrë me motivacion për kontributet e atributet e tij për Kosovën dardane.

Presidenti i Republikës së Shqipërisë, Ilir Meta, e ka dekorue me Titullin e lartë “Kalorës i Urdhrit të Flamurit”, me motivacionin: “Me mirёnjohje pёr kontributin e veҁantё nё promovimin dhe mbrojtjen e ҁёshtjes sё Kosovёs nё botё pёrmes veprimtarisё diplomatike, politike, publicistikёs dhe studimeve akademike”, dekoratë të cilën ia dorëzoi në tetor 2018, në një manifestim në “Qytetin e Alpeve”, në Bajramcurri, në Malësinë e Gjakovës.

Diplomati i njohur, dr. Islam Lauka, ka marrë edhe disa tituj e çmime të tjera, si më 26 prill 2019, “Gazeta e Alpeve”, në “Takimi i Gjakovës”, kur u nderue me çmimin e madh “Dardania”.

Ambasador Lauka i mban tre tituj “Qytetar Nderi” nga treva të Kosovës dardane, si “Qytetar Nderi” i komunës së Bytyçit” (2010) dhe “Qytetar Nderi” i qytetit Bajram Curri në Malësi të Gjakovës (Tropojë) dhe “Qytetar Nderi” i komunës së Deçanit (2016) në Rrafshin e Dukagjinit të Kosovës.

I Shtati Fakt: Përkushtimet me kontribute e sakrifica për Kosovën dardane.

Më rastisi më 2007, kur punoja në Drejtorinë e Shërbimit të Trupit Diplomatik të MPJ, teksa dr. Islam Lauka, në lartësinë e dinjitetit e të detyrave të tij si shqiptar, diplomat e shkenctar, përballej në media me të vërtetat për Kosovën me politikëbërës, analistë e studiuesë rusë, t’i sugjeroja miqësisht zotit Islam Lauka për të patur kujdes se ishte diplomat i niveleve të larta zyrtare në MPJ, por në sipërmarrjen e ecjen e tij shpirtërore të guximshme kombëtare, më ktheu një përgjigje të prerë: “Jam i gatshëm të sakrifikoj diplomacinë për Kosovën”.

Të gjitha veprat e tij librore, studimet e shkrimet e tij, kumtimet në veprimtari shkencore, qëndrimet e veprimet në detyrat e tij diplomatike dhe në takime e…konferenca panshqiptare e ndërkombëtare ka sakrifikuar nga mendja, jeta, familja, koha e tij, për të kontribue për Kosovën dardane.

Veprimtari e tij shkencore është vlerësue nga perosnalitete të njohura akademike, diplomatike e politike, si nga Sër Noel Malcolm-akademik në Britaninë e Madhe; Dr. Janusz Bugajski i Qëndres së Studimeve Strategjike Ndërkombëtare (CSIS) në Amerikë; prof. dr. Sali Berisha; akademik Mark Krasniqi; Besnik Mustafaj-ish Ministër i Jashtëm e President i Këshillit të Ambasadorëve Shqiptarë; prof.dr Behlul Beqaj në Kosovë, prof. dr. Nina Smirvova; prof. dr. Valeri Modestov; Adem Demaçi – politikan, shkrimtar e “Hero i Kosovës”; prof. dr. Eshref Ymeraj në Amerikë; akademik Beqir Meta e shumë të tjerë.

Dr. Islam Lauka 67 vjeçar, që sipas të Drejtës e të Vërtetës të Përbotshme, duhej të ishte ende në Shërbimin Diplomatik Shqiptar, në të cilin ka hyrë prej shtatorit 1985, para 35 viteve, ende e thërrasin gjithandej “Ambasador”, por ai, njiherit, punon frontalisht, energjik e kontributor, edhe si Drejtor i Institutit Shqiptar të Studimeve Politike, President i Qëndres Shqiptare të Studimeve Amerikane e Britanike, pedagog universitar në Prishtinë, studiues që i boton dhe nga dy libra në vit (sikurse më 2020), që boton me dhjetra studime e shkrime në vit, që merr pjesë e referon në veprimtari shkencore kombëtare e ndërkombëtare.

3.

Ngaqë ia nisem me numrin biblik 7, edhe po due ta përmbylli këtë shkrim me këtë numër biblik, pasi tek diplomati e studiuesi, njeriu qytetar e shtetar, dr Islam Lauka, i gjen “Shtatë hiret e Shpirtit të Shenjtë”, si: 1.-Dituria. 2.-Mençuria. 3.-Gjykimi i Drejtë. 4.-Guximi. 5.-Njohuritë. 6.-Përkushtimi. 7.-Ruajtja nga Gjykimi i Zotit kur flet për Kosovën, kur trajton çështje të ditës e të perspektivës së saj, etj. Kush punon për gjana të shenjta i ka shenjtëritë e veta.

Përndryshe, numri biblik 7 tregon dhe përsosmërinë tek njeriu, se njeriu gjithnjë është në përsosje, por Islam Lauka është një shembull i mirë i kohës në këtë përsosmëri njerëzore e kontributore me të “Shtatë Shpirtrat” shandan për Kosovën dardane e Kombin Shqiptar.

 

Ramiz LUSHAJ

Tiranë, shkurt 2021.