Senati i Argjentinës ka miratuar një projekt-ligj për legalizimin e abortit të mërkurën në një votim historik, i parë si një fitore e madhe për mbrojtësit e të drejtave të abortit në vendin me shumicë katolike.

Senati votoi 38-29 për t’i dhënë miliona grave akses në përfundimet ligjore sipas një ligji të ri të mbështetur nga Presidenti Alberto Fernández.

Turmat e aktivistëve pro dhe anti-abortit u mblodhën jashtë Pallatit të Kongresit Kombëtar Argjentinas për të pritur rezultatet, të cilat erdhën në orët e para të mëngjesit pas një debati brenda natës.
Ligji i propozuar do të legalizojë abortin në të gjitha rastet deri në 14 javë të shtatzënisë. Aborti në Argjentinë, vendi i tretë më i populluar i Amerikës së Jugut, aktualisht lejohet vetëm kur një shtatzëni rezulton nga përdhunimi ose rrezikon jetën ose shëndetin e gruas. Në të gjitha rrethanat e tjera, aborti është i paligjshëm dhe dënohet deri në 15 vjet burg.
Mbrojtësit e abortit shpresojnë që vendimi i Argjentinës të nxisë lëvizje të ngjashme në shtetet e tjera me shumicë katolike të Amerikës Latine.