Humusi është një nga salcat më të shijshme në planet, veçanërisht për atë që ia di vlerat.
Në pamje të parë, kjo salcë me ngjyrë bezhë mund të duket e çuditshme por përbërësit e saj e bëjnë krejt të veçantë.
Humusi përgatitet duke përzier qiqra, vaj ulliri, pluhurin e farave të susamit, lëngun e limonit dhe hudhrën.
Në markete dhe dyqane mund të gjeni variante të ndryshme të humusit, por më e mira e të mirave përfitohet duke e përgatitur nga e para në kushtet e shtëpisë.
Çfarë është salca humus?
Kjo salcë është shpikur në Lindjen e Mesme.
Qiqrat janë legume që bëhen shumë kremoze nëse përpunohen në mikser, veçanërisht kur kombinohen me tahinin dhe vajin e ullirit.
Tahini njihet si pluhuri i farave të pjekura të susamit. Lëngu i limonit vendos ekuilibrat e athtësisë ndërsa hudhra shërben për të plotësuar shijen.
Si të përgatisni salcën e humusit në shtëpi
Për përgatitjen e kësaj salce ju nevojiten:
2 filxhan çaji me qiqra të gatshme
3 lugë gjelle me vaj ulliri ekstra të virgjër,
3 lugë gjelle me pluhur susami,
1 lugë e gjysmë gjelle lëng i freskët limoni
1 thelb hudhër i grirë hollë,
1 lugë çaji me kripë,
Gjysmë luge çaji me piper të zi pluhur
Përgatitja:
Qiqrat mund t’i blini në market të paketuara dhe të gatshme për gatim. Mjafton të kulloni lëngun ku janë ruajtur dhe nëse mundeni të hiqni lëkurat nga secila kokërr. Mungesa e lëkurave do e bëjë salcën humus të butë si mëndafshi.
Hidhini qiqrat në mikser dhe shtoni të gjithë përbërësit e tjerë të përmendur më lart. Përzjejini mirë së bashku për rreth 5 minuta deri sa salca të jetë bërë e butë dhe e njëtrajtshme. Përpara se ta hiqni nga mikseri, provojeni salcën nëse ka nevojë për më shumë kripë, vaj apo lëng limoni.
Nëse salca është shumë e trashë, shtoni 2-3 lugë ujë ose lëng qiqrash nga ena e mëparshme. Më pas, humusin hidheni në një enë qelqi dhe servireni me pite të gatshme.