Dy ekspertë amerikanë të AI kanë fajësuar pandeminë e Covid për një stuhi të madhe studimesh shkencore që nxitojnë për të bërë të disponueshme informacionin. 

Nga mesi i gushtit, më shumë se 8,000 para-shtypje të punimeve shkencore që përmbajnë fjalët Covid-19 ose SARS-CoV-2 ishin postuar në arkivat mjekësorë, biologjikë dhe kimikë në internet.

Por kjo pasuri e materialit është e vështirë për t’u tretur nga dikush dhe varion nga një I vlefshem te një i pabesueshëm, sugjerojnë ata. Një përdorim më i madh i UA për të tretur dhe konsoliduar kërkimin mund të jetë çelësi për të vlerësuar faktin nga teoria dhe për të siguruar që informacioni i besueshëm të njihet si duhet.

AI mund të përdoret për të përmbledhur dhe mbledhur kërkime mbi një temë, ndërsa njerëzit shërbejnë për të kuruar gjetjet, për shembull. Shpejtësia e shkencës, veçanërisht gjatë zgjidhjes së enigmave të fundit pandemike, po shkakton shqetësime. Duke pasur parasysh vëllimin gjithnjë në rritje të kërkimit, do të jetë e vështirë për njerëzit vetëm të mbajnë hapin.

Edhe dokumente kërkimore më pak të lidhura me virusin, të tilla si në depresionin e shkaktuar nga karantina dhe ndikimi në ndryshimin e klimës nga emetimet e ulura të transportit, kanë qenë të bollshme.

Në të njëjtën kohë, koha mesatare për të kryer kritiken e kolegëve dhe për të botuar artikuj të rinj është tkurrur në nxitimin për një përparim, siç është kërkimi për një vaksinë të suksesshme.

Me Covid-19 dhe sëmundje të tjera të reja, ekziston ‘një tendencë për të nxituar gjërat sepse klinikët po kërkojnë udhëzime në trajtimin e pacientëve të tyre’, tha profesor Mani. Rritja e informacionit është ajo që Organizata Botërore e Shëndetësisë e quan një infodemik – një bollëk informacioni, duke filluar nga i saktë në “i pavërtetë”.