Rrezitja në diell ka qenë një trend i njohur që kur stilisti i mirënjohur i modës Coco Chanel aksidentalisht e prezantoi atë në skenën e modës pasi kaloi shumë kohë në diell ndërsa bënte pushime në një jaht midis Parisit dhe Kanës në vitin 1923.

Që nga ajo kohë rrezitja është bërë një veprimtari e njohur verore, me mijëra produkte të futur në treg për të ndihmuar në rrezitjen më të errët të lëkurës. Një nga këto produkte është vaji për rrezitje. Vaji për rrezitje vjen në shumë paketime, aromat dhe emrat e markave, por secila funksionon me të njëjtat parime themelore.

Vajrat për rrezitje funksionojnë duke tërhequr dhe përqendruar rrezet ultravjollcë të diellit në lëkurë. Megjithëse lëkura merr më shumë se ekspozim të mjaftueshëm UV në shumicën e klimave me diell për të krijuar një ngjyrim, vetitë e vajrave për rrezitje përshpejtojnë procesin duke intensifikuar rrezet.

Ndërsa rrezet UV depërtojnë në lëkurë, ata përshpejtojnë aftësinë e melanociteve për të prodhuar melaninë. Melaninë është pigmenti që i jep ngjyrë lëkurës tuaj. Sa më e madhe prania e melaninës në lëkurë, aq më e errët do të bëhet lëkura juaj.